Ilon Mask: 7 knjiga koje su promenile moj svet - Men`s Health

Ilon Mask: 7 knjiga koje su promenile moj svet

Ilon Mask je jedan od tipova koje mediji sa pravom nazivaju ,,ljudima budućnosti”. Osnivač Space X i Tesla Motors kompanija, koje su lideri u tehnološkom razvoju u SAD, vizionar i naučnik ali i uspešan biznismen, otkriva kojih 7 knjiga su uticale na njega. Ovi naslovi su mu pomogli da razvije svoju životnu filozofiju, izgradi ličnost i zaradi svoje milijarde iako suočen sa oštrom konkurencijom.

Mask, koji je toliko genijalan da su ga bez problema primili na doktorske studije fizike na Stanfordu i koji je bio dovoljno lud da ih napusti kada je shvatio da mu ne pomažu u onome čime želi da se bavi u životu – uvek je bio strastven čitač.

Osnivač ,,Tesla Motorsa” i Space X, odrastao je u Južnoj Africi. Prolazio je kroz dosta toga u detinjstvu i rado se povlačio u izmaštane svetove autora kao što su bili Tolkin i Isak Asimov.

Pogledajte i Fenomenalni Sci-FI romani koje morate da pročitate

Knjige su uvek bile prisutne u njegovom životu – inspirisale ga ko dečaka, davale mu uzore kao tinejdžeru i pomagale mu da nauči dovoljno o raketnoj tehnologiji i biznisu da bi mogao da pokrene sopstvenu kompaniju koja će kasnije postati prva privatna kompanija za istraživanje svemira – Space X.

Pred vama je spisak od 7 knjiga koje je Mask čitao : od dela fantastike, biografija slavnih, naučnih dela do knjiga o biznisu.

1. “GOSPODAR PRSTENOVA”, TOLKIN

Dok je odrastao u Južnoj Africi, Mask, prerano sazreo intaligentni klinac, usamljen i neshvaćen, često je provodio vreme čitajući dela fantastike. Te knjige, a posebno kultni ,,Gospodar Prstenova”, oblikovale su viziju njegove budućnosti i njegove životne misije . On je za Nju Jorker izjavio: “Junaci knjiga koje sam čitao uvek su osećali dužnost da spasu svet”.

2. “AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU”, DAGLAS ADAMS

Mask je izjavio kako je imao “egzistencionalnu krizu” kada je imao između 12 i 15 godina. Tada je čitao dela Ničea, Šopenhauera i drugih filozofa ali nije uspeo da dođe do odgovora na pitanje koji je smisao života. Onda je došao do primerka urnebesne svemirske parodije ,,Autostoperski vodič kroz Galaksiju,”. U njoj, superkompjuter, stvoren samo da bi dao odgovor na pitanje koji je smisao života daje kao odgovor broj 42. Ta knjiga je uticala na mladog Maska. On je u intervju rekao: “Ako možete da pravilno formulišete pitanje, onda odgovor nije problem”. Stoga, ako želimo da bolje razumemo kosmos, mi moramo prvo da shvatimo koja pitanja treba da postavimo.”

Novi projekat Ilona Maska: Tesla Roadster

3. “BENDŽAMIN FRENKLIN: AMERIČKI ŽIVOT”, VOLTER ISAKSON

Mask je Bendžamina Frenklina nazvao jednim od svojih heroja. U intervju za Foundation on je istakao kako u ovoj biografiji možete da vidite Frenklina kao preduzetnika i pionira. On je počeo od ničeg. Bio je na početku samo klinac koji skita okolo. To je slično Maskovoj životnoj priči – odrastao je u Pretoriji, išao u školu u Kanadi, studirao u Pensilvaniji i onda otišao na doktorske studije u Stenfordu, pre nego što je započeo biznis u Silisijumskoj dolini. Frenklin je strava – rekao je jednom prilikom Mask.

Pročitajte i  Neverovatan put srpskog košarkaša: Nikola Jokić, zvezda u usponu (VIDEO)

4. “STRUKTURE: ILI ZAŠTO SE STVARI NE RASPADAJU”, DŽ.E.GORDON

Kao čovek posvećen sopstvenom samousavršavanju, Mask neprestano čita o temama koje ga zanimaju. Kada je dobio ideju da osnuje Space X, on je najpre morao da sazna što više o raketnoj tehnici. Jedna od knjiga koje su mu u tome pomogle bila je knjiga “Strukture; Ili zašto se stvari ne raspadaju” od britanskog naučnika Dž. E.Gordona koja se bavi osnovama strukturalnog inžinjeringa. “Ova knjiga je veoma dobra ako želite da uronite u struktuiralni dizajn” rekao je Mask u intervju KCRW- u.

Otkrijte i 33 knjige koje bi svako trebalo da pročita (bar jednom)

5. “OD NULE DO BROJA 1: SAVETI ZA STURTUP POČETNIKE ILI KAKO DA IZGRADITE BUDUĆNOST”, PITER TIL

Početkom 2000 – tih, kada je Mask vodio startup program za onlajn plaćanje X.com, direktna konkurencija mu je bio današnji milijarder i investicioni mag, Piter Til. Kada je Til izdao knjigu “Od nule do broja 1: Saveti za startup početnike ili kako da izgradite budućnost” Mask ju je odmah nabavio, pročitao i usvojio njene principe. U poslovanju ima dosta sujete i ovaj Maskov postupak je za mnoge bio iznenađenje. On je ovo objasnio ovim rečima: “Piter Til je stvorio više kompanija koje su pomerile granice poslovanja a upravo ova knjiga pokazuje kako se to radi.”

6. “HAUARD HJUZ: NJEGOV ŽIVOT I LUDILO”, BARLET I STIL

U inervju koji je dao za CNN, Mask je rekao kako je upravo završio čitanje “Hauard Hjuz: Njegov život i ludilo”, biografiju ekcentričnog filmadžije i avio tajkuna, koji je bio gotovo lud na kraju života. Iako je Mask bio inspirisan Hjuzom, koji je uspeo da se istakne na više polja ipak je istakao kako je njegov primer upozorenje šta preveliki pritisak može da učini čoveku. “Definitivno ću morati da pripazim da ne počnem da gajim nokte i da piškim u tegle” – našalio se Mask.

Zakerbergov izazov: 9 knjiga koje svako treba da pročita

7. “ZADUŽBINA”, ISAK ASIMOV

Maskova fascinacija svemirskim istraživanjima ima korene u njegovoj ljubavi ka čitanju romana naučne fantastike. 2013. u intervju za Gardian Mask je izjavio kako je bio inspirisan Asimovom “Zadužbinom” čija centralna tema je pad Galaktičke Imperije. On je tada rekao šta ga Asimov naučio: Istorija nas uči kako razvoj svake civilizacije ide ciklično. Ako se vratite u prošlost možete to jasno videti na primeru Vavilonaca, Sumeraca, Egipćana, Rimljana… Mi smo trenutno na vrhu tog kruga i nadamo se da će to večno da traje. Neće. Može se desiti da dođe do lanca događaja koji će dovesti do opadanja našeg nivoa znanja i kvaliteta naše tehnologije. Prvi put posle 4,5 milijardi godina naša vrsta ima mogućnost da život proširi van granica ove planete. Bilo bi mudro delati dok je taj prozor otvoren i ne računati na to da će doveka biti otvoren.

S.B.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *