Muzički ukusi: Šta se sluša širom svetskih meridijana? - Men`s Health

Muzički ukusi: Šta se sluša širom svetskih meridijana?

KINA

Sa stanovništvom od oko 1,4 milijarde ljudi, Kina sadrži otprilike 20% svetske populacije. Ovaj podatak svakako nagoveštava ogromnu moć kineske muzičke industrije. Međutim, to je tek donekle tačno.

Popularna muzika u Kini nastala je dvadesetih godina prošlog veka pod nazivom šidaiku (shidaiqu) i predstavljala je mešavinu narodne kineske muzike i američkog džeza, a najveći uticaj imao je Buck Clayton. Najveći muzičar tog žanra bio je Li Jinhui.

Četrdesete godine bile su vrhunac popularne muzike u prošlom veku u Kini, sve do 1952. godine kada je komunistička vlast zabranila noćne klubove i diskoteke, a popularnu muziku etiketirala kao jednu vrstu pornografije. Takva pravila još uvek traju, mada su malo blaža.

Najslušanija muzika danas u Kini je, iznenađujuće, zapadni pop, a u najvećoj meri su to muški izvođači koji izgledom i zvukom mogu podsećati na članove nekog boj benda (Justin Bieber, Ed Sheeran, Justin Timberlake…). Odmah za njima kaskaju naravno — kineski boj bendovi.

Otkrijte i 20 zanimljivih činjenica iz sveta muzike!

Generalno, tematika kineske popularne muzike je prosta i jednolična — slavljenje komunističke države i ljubav su glavne teme i za to su zaslužni restriktivni zakoni koji skoro bilo koju drugu temu odbacuju kao neodgovarajuću. To je ujedno i razlog zašto su, po prirodi revolucionarni, žanrovi poput hip hopa, roka i panka, daleko popularniji u susednim državama kao što suJapan i Južna Koreja.

Takođe, ako se ikada nađete u situaciji da tražite dobar večernji provod u Kini, a istovremeno volite karaoke, bićete oduševljeni beskrajnom ponudom karaoke barova koji su tamo izuzetno cenjeni i mogu se naći pri skoro svakom koraku.

NIGERIJA

Sedma najnastanjenija država na svetu može da se ponosi veoma bogatom i jedinsvenom muzičkom kulturom. Kao i ostatak sveta, muzika Nigerije je drugom polovinom 20. veka počela sve više da poprima zvuk zapadne muzike

Ipak, pre toga, najpopularniji raniji žanrovi bili su highlife, apala i palm-wine.

Palm-wine je muzika uz koju se, prema tradiciji, ispija alkohol, a tako je i dobila naziv. Iz nje se rađa najveci žanr nigerijske muzike — jùjú. Ovaj pravac odlikuju veoma prijatan zvuk gitare i bubnjeva.

Pročitajte i  Istraživanje: Na šta one padaju?

Današnjom muzičkom scenom Nigerije dominiraju R&B, hip hop i trap.

DOBRE VIBRACIJE: Šta se događa u našem mozgu kad slušamo muziku

RUSIJA

Ruska muzika drastično je promenjena nakon Oktobarske revolucije. Promovisana je klasična muzika, a bilo kakvo eksperimentisanje ostavljano je po strani i često zabranjivano. Pored klasike, u rano doba sovjetskog komunizma, jedina muzika koja je opstajala i bila zaista bila popularna bio je džez. Možda najveće ime tog pravca je Leonid Utjosov.

Tek za vreme Drugog svetskog rata se stvara prostor za jednostavnije pesme.

Jedan od najpopularnijih umetnika i najboljih pevača sveta jeste Vitas, koji je čak opisivan kao ruski Bitlsi 21. veka, prema popularnosti. Svakako je na internetu poznat kao onaj čudan, smešan Rus, međutim mnogi nisu upoznati sa njegovim ozbiljnijim delima. Pop muzika je svakako posebna, jer retko imamo priliku da slušamo ljubavnu pesmu koju izvodi grupa gasera sa fantomkama na glavama.

Kralj gitare: Ovako je govorio Džimi Hendriks

BRAZIL

Muzika Brazila je veoma raznolika i raspolaže velikim brojem popularnih žanrova. Čoro (choro) koji se prevodi kao plač, predstavlja klasičnu muziku početka 20. veka i njen najveći predstavnik je Ernesto Nazaret.

Vrlo poznata samba, pojavila se dvadesetih godina i proizvela je mnoge uspešne muške izvođače poput Mária Reisa, Sílvia Caldasa, a i poznate sestre — Aurora Miranda i Carmen Miranda.

Trenutno, pop muzikom Brazila vlada sertanejo, što je njihov izraz za country muziku, mada ne zvuče naročito slično. Najprepoznatiji sertanejo umetnici su Luan Santana i Henrique and Juliano. Takođe je bitno pomenuti veoma popularan brazilski hip hop.

Najzad, deluje prikladno zaključiti ovaj članak rečima filozofa Džordža Santajane — Lakše je razumeti jedan narod slušajući njegovu muziku nego učeći njegov jezik.

Izvor: kultiviši se

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *