Čuda prirode: 6 neobjašnjivih stvari na planeti Zemlji - Men`s Health

Čuda prirode: 6 neobjašnjivih stvari na planeti Zemlji

Istina, nekad se mislilo kako je grmljavina siguran znak besa bogova, a onda se vremenom došlo do spoznaje kako se radi tek o pražnjenju elektriciteta…

Ipak, neke stvari nisu objašnjenje ni dan danas. I pritom ne mislimo na nekakva čudesna ozdravljenja ili nešto tako, već na neke ‘neobično obične’ stvari pronađene na našoj planeti. O nekima je otkriven samo deo priče, dok o drugima ne znamo ništa. Vreme je da vas upoznamo sa njima, jer ko zna, možda ćete vi imati nekakvo logično objašnjenje…

VRATA SUNCA, BOLIVIJA

Za Stonejdž ste svi čuli, delom zato što je i u Engleskoj, koja nam je ipak relativno blizu. Za ova vrata verovatno niste nikad, ali eto, niste ni krivi što je Bolivija na drugom kraju sveta. Ona su nikad objašnjena, a neki tumače kako su dokaz da upravo iz Bolivije potiču prvi stanovnici Zemlje. To ne znamo, ali verujemo upućenima koji kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrednost.

Zanimljivosti: Da li ste znali šta znače imena glavnih gradova sveta?

LANSI MEDOUZ, KANADA

Ostaci ovog mesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živeli Vikinzi. Smatra se kako ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. godine. Osamnaest godina poslije UNESCO ga je uvrstio na popis Svetske baštine, a i Kanađani se itekako diče njime.

GOBEKLI TEPE, TURSKA

U Turskoj se zaista svašta našlo, što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima sveta prošlosti. Tako je Hajnrih Šliman upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovde su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doba neolita, a može poslužiti dokaz koliko je važnu ulogu religija igrala i u tadašnjem vremenu.

Pročitajte i  10 zanimljivih činjenica iz života Enca Ferarija

Saznajte i Najveće nerešene misterije čovečanstva

KAMENE KUGLE, KOSTARIKA

Nalaze se u dolini Diquis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do najvećih od dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Daquis civilizacija, a naravno da se uz njih vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde kako su došle sa Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih doneli Mali zeleni. Najverojatnije je ipak da ih je izradila gore spomenuta civilizacija, a naučnici i dan danas nisu našli odgovor na koji način.

 

MOHENDŽO DARO, PAKISTAN

Istorijski grad na području današnjeg Pakistana, najveći očuvani grad iz bronzanog doba. Jedna je od najvećih naselja tog vremena, jer se veruje kako Mohendžo Daro bio dom za više od 40 hiljada stanovnika. Neverovatno zvuči i činjenica kako je grad imao napravljen i siste kanalizacije, kao i rešen odvod vode i druge slične stvari, s obzirom na činjenica da je nastao između 2600. i 1800. godina pre nove ere.

SAKSAJVAMAN, PERU

Pravilno naslagane stene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezivnog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

Izvor: pun kufer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *