Nauka u borbi protiv opadanja kose! - Men`s Health

Nauka u borbi protiv opadanja kose!

Japanski naučnici na pragu su velikog otkrića – leka protiv ćelavosti. I u tome bi im, verovali ili ne, mogao pomoći nezdravi sastojak masne hrane.

Tajna je u dimetilpolisiloksanu, silikonu koji se dodaje ulju u kome se prže krompirići iz McDonaldsa ili nekog drugog ‘fast fooda’, kako bi se sprečilo stvaranje pene u ulju. Istraživački tim sa nacionalnog Univerziteta u Jokohami upotrebio je ‘jednostavnu’ metodu uzgoja folikula kose na miševima uz pomoć dimetilpolisiloksana. Nakon ugradnje klica miševi su postali izuzetno dlakavi. Oduševljeni naučnici veruju kako ovo veliko otkriće pokazuje kako će postupak biti uspešan i kada se primeni na ljudima.

Gubitak kose: Najčešći uzroci

Po studiji objavljenoj u magazinu Biomaterials, otkriće dolazi nakon što su nučnici uspešno proizveli ‘klice folikula kose’ i to prvi put u istoriji upravo na ovakav način. Uspeh u proizvodnji 5.000 klinca istovremeno je oduševio naučnike jer su sa ovim poduhvatom rešili ‘jednu od najvećih prepreka u potencijalnoj regeneraciji kose’.

Jundži Fukuda, profesor koji je radio na studiji, naglasio je kako je otkriće mogućnosti dimetilpolisiloksana krucijalno za daljnji napredak i put prema otkriću leka protiv ćelavosti.

Otkrijte i 5 namirnica koje sprečavaju opadanje kose

“Nadamo se da će ova tehnika pomoći i poboljšati razvoj regenerativne terapije rasta kose, kako bi se mogla smanjiti i sprečiti pojava alopecije, tj. ćelavosti”, naglašava Fukuda.

Međutim, bez obzira na ova otkrića ne preporučuje se prekomerna konzumacija prženih krompirića s obzirom na to da silikon iz ulja ipak ne može sam napraviti čudo preko noći.

Izvor: express.hr

Pročitajte i  Istraživanje: Na šta one padaju?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *