Carski Beč: 7 mesta koja morate obići - Men`s Health

Carski Beč: 7 mesta koja morate obići

1. Panoramski točak Wiener Riesenrad, Prater

Ukoliko celi Beč želite videti odjednom, popnite se na panoramski točak u sklopu zabavnog parka Pratera. Reč je o 65 metara visokoj građevini izgrađenoj 1897. godine koja vam osigurava vožnju u trajanju od 20 minuta, ali i mogućnost da snimite fantastične fotografije.

2. Schönbrunn, Schönbrunner Schloßstraße 47

Barokna palata pod zaštitom UNESCO-a jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Beču. Reč je o nekadašnjoj letnjoj rezidenciji Habsburgovaca u kojoj se Franjo Josif oženio za kraljicu Sisi. Spektakularni Schönbrunn broji oko 1400 prostorija, a pažnju privlače i njegovi veličanstveni vrtovi zbog kojih ga često nazivaju Mini Versaj.

Pogledajte i Najposećeniji gradovi sveta

3. Bečki zoološki vrt, Schönbrunn

Najstariji zoo vrt na svetu otvoren je davne 1792. godine u sklopu Schönbrunna i predstavlja jedinstven spoj kulture i prirode u koju je moguće razgledati 700 životinjskih vrsta. Ovo je najbliži zoo vrt u “komšiluku” ako uživo želite videti velike pande ili ugrožene sibirske tigrove.

4. Hofburg, Heldenplatz

Centrom Beča dominira palata Hofburg, koja se do 1918. godine smatrala sedištem Habsburške monarhije. Kroz vreme se ovaj prostor dorađivao i nadograđivao, pa se u carskom kompleksu danas nalazi i Prirodoslovni muzej, delovi Muzeja istorije umetnosti, Etnološki muzej, Muzej carice Elizabete, austrijska nacionalna biblioteka kao i brojne druge kulturne poslastice.

5. Španska škola jahanja, Michaelerplatz 1

Predstava Španske škole jahanja je kultna bečka institucija koja obuhvaća svojevrsni “ples” lipicanera u Carskim konjušnicama uz podlogu klasične muzike. Karte za ovu audio-vizualnu poslasticu morate unapred rezervirati (cena 109 eura po osobi), međutim deo spektakla moguće je videti za vreme jutarnjeg treninga, od utorka do subote između 10 i 12 sati.

Pluća Njujorka: 8 zanimljivosti o čuvenom Central Parku

 

Pročitajte i  Prilagodi se i osvoji

6. Bečka državna opera, Opernring 2

Ovo je najpoznatija austrijska operna kuća, ali i jedna od najvažnijih u celoj Europi. Tokom cele godine u ovom sedištu barokne opere i modernog muzičkog pozorišta nastupaju Bečka simfonija, Radio simfonijski orkestar Austrijske radiotelevizije i brojni drugi slavni gosti.

7. Hotel Sacher, Philharmoniker Str. 4

Kakav bi to bio poset Beču bez uživanja u slavnoj Sacher torti? Sacher torta od biskvita, čokolade i marmelade od kajsije delo je bečkog poslastičara Franca Sachera koja se može probati na brojnim mestima po gradu. Po izvornoj recepturi priprema se u Hotelu Sacher uz Bečku državnu operu, a celu tortu možete  kupiti već po ceni od 23 eura.

Izvor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *