Pluća Njujorka: 8 zanimljivosti o čuvenom Central Parku - Men`s Health

Pluća Njujorka: 8 zanimljivosti o čuvenom Central Parku

MIKROKOSMOS DRŽAVE NJUJORK

Južni deo parka, koji je manje rustičan i formalniji, osmišljen je da podseća na Njujork i njegova okolna bogata predgrađa. Malo severnije ćete videti brda i šume, i klupe što treba da vas podseti na severni deo grada.

Pogledajte i Najposećeniji gradovi sveta

IZGRAĐEN DA PODIGNE VREDNOST NEKRETNINA U OKOLINI

Vlasti u Njujorku su 1853. godine odlučile da dopuste izgradnju prvog američkog raskošnog parka na javnom mestu. Iako je tačno da su neki bogati Njujorčani želeli predivni park poput onih u Londonu, najverovatnije je da su vlasti dozvolile izgradnju parka kako bi podigle vrednost nekretnina u okolini.

CENA PARKA SKORO KAO CENA CELE ALJASKE

Kupovina parka, koji se prostire na 3.4 kvadratna kilometra koštao je Njujork 7.4 miliona dolara, a Aljaska, koju su SAD kupile od Rusije, koštala je 7.2 miliona.

KO JE PREDLOŽIO IZGRADNJU PARKA?

Postoji više teorija ko je predložio izgradnju Central parka, ali je najverovatnije to bio Wilijam Kulen Brajant, pesnik i urednik New York Evening Post-a budući da je još 1844. godine pozvao na izgradnju novog parka ističući da je dobro za zdravlje ljudi, ali i za ceo grad.

Svet Amiša: 7 strogih pravila ove tajnovite zajednice

JAVNO TAKMIČENJE ZA UREĐENJE PARKA

Na javnom takmičenju za uređenje parka 1858. godine su među 32 učesnika pobedili Frederik Lo Olmsted i Kalvert Vo. Uslovi uređenja parka su bili veoma specifični i iziskivali su glavnu fontanu, mesto za održavanje parada, četiri unakrsne ulice,mesto za izložbe ili koncertnu salu…

 

OLMSTED JE MRZEO DEČIJE IGRE

Olmsted je smatrao da je park osmišljen za šetnju i opuštanje, a ne za trčkaranje i skakanje dece. On je mislio da deci treba zabraniti da se igraju na travi.

Pročitajte i  10 neobičnih načina da svoj seksualni život učinite još uzbudljivijim

OVČJA LIVADA

Na prepoznatljivoj Ovčjoj livadi u Central parku nekada je stvarno postojala ovca. Iz estetskih razloga, Olmsted je želeo ovcu, koja je tu bila sve do 1934. godine.

Saznajte i Najveće nerešene misterije čovečanstva

ZAŠTO SU ULICE U CENTRAL PARKU ZAKRIVLJENE?

Ulice u Central parku su osmišljene kao zakrivljene kako bi sprečile održavanje konjskih trka. Izgleda da ovakvi planovi nisu uspeli uspore bicikliste budući da je pre dve godine Njujork Tajms objavio tekst o nezgodama u parku, do kojih dolazi zbog trkanja biciklima.

Izvor: elle.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *