Neviđeno do sada: Fudbalska utakmica iz ugla sudije (VIDEO) - Men`s Health

Neviđeno do sada: Fudbalska utakmica iz ugla sudije (VIDEO)

U korak sa razvojem modernih tehnologija, sve veći broj sportova menja svoja pravila i prihvata savremene tehnološke trendove. Kompleks kompjuterskih sistema poznatiji kao Hawk-Eye (Oko sokolovo) već punu deceniju se koristi u različitim sportovima poput kriketa, tenisa, badmintona, ragbija i odbojke, a od nedavno listi tih sportova se pridružio i fudbal.

Ispisane nove stranice sporta: Bibijana Štajnhaus

Uprkos brojnim spekulacijama i negodovanju konzervativnijih ljubitelja fudbala, vodeći ljudi Premijer lige su se odvažili za primenu moderne tehnologije i od starta sezone 2013-14 otpočela je primena goal-line tehnologije. Nedugo zatim, ohrabreni odličnim rezultatima koje je ova tenologija pokazala čelnici Bundes lige su isti sistem preuzeli od sezone 2014-15.

Kada je reč o fudbalu, a nije ništa drugačije i sa drugim sportovima, mnogi fanovi su mišljenja da su sudije najslabija karika današnjeg sporta. Upravo zbog toga uloga modernih tehnologija se smatra idealnom platformom koja bi mogla da spreči negativan uticaj arbitara na samu igru. Sa druge strane, postoje stavovi da bi stalni prekidi igre kako bi se proverile sve sporne situacije, mogli usporiti samu igru i tako je učiniti manje atraktivnom.

Međutim, treba prizanti da je i sudijski posao izuzetno zahtevan. Brzina fudbalske igre je dosegla svoj istorijski maksimum, pa pored izvrsnog poznavanja igre, dobre kondicije potrebno je imati vrhunsku anticipaciju događaja na terenu.

Otkrivamo: Zašto pojedini sportisti u Riju imaju crvene krugove na koži?

Da bi se ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu uverili u te tvrdnje dovoljno je pogledati video sa MLS egzibicione utakmice koja se predhodnog leta odigrala u Čikagu između tima zvezda iz američke profesionalne lige i Real Madrida. Glavni sudija meča Alen Čepman je sve vreme trajanja meča nosio kameru na svojoj glavi i tako javnosti predočio sve aspekte fudbalske igre. U sledećem videu možete videti sudijsku perspektivu i uveriti se u težinu njihovog zadatka.

Pročitajte i  Važne vesti iz Holivuda

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *