Najlepše doba godine: Miholjsko leto - Men`s Health

Najlepše doba godine: Miholjsko leto

Miholjsko leto je nešto čemu se svi radujemo, izuzetno prijatan metereološki fenomen. Odnosi se na povratak leta, kada mu vreme nije, na toplo i prijatno vreme, krajem septembra i početkom oktobra. Temperature su više od proseka, dani su sunčani, mirni i tihi, bez vetra, često praćeni mističnom izmaglicom u jutarnjim satima. Svemu tome treba dodati i ekspoziju toplih, jesenjih boja od žute preko narandžaste do raznih najnsi crvene i bordo.

DOBRE VIBRACIJE: Šta se događa u našem mozgu kad slušamo muziku

MIHOLJSKO LETO – POREKLO REČI

Prepodobni Kirijak Otšelnik u narodu poznatiji kao Sveti Miholj, hrišćanski svetitelj je rodom iz Korinta i živeo je u 6 veku. Slavi se 12. oktobra po novom kalendaru a 29. septembra po starom. Sveti Miholj i oni koji slave ovu krsnu slavu su dali ime kratkom podsećanju na letnje dane usred jeseni.

INDIAN SUMMER – POREKLO REČI

U engleskom govornom području, ovam pojam je najpoznatiji kao Indian summer, indijansko leto. Ovaj termin je nastao, naravno u Americi, negde krajem 18. veka, iz tog perioda su prvi pisani tragovi u literaturi i žurnalistici. Postoje imena nekih pisaca, koji se pominju kao prvi ili čak kao stvaraoci ovog termina, neću ih pominjati, pošto mislim da nam na ovom prostoru i ne znače puno. Ko želi da sazna ta imena, može da se informiše ovde.

Pogledajte i Ko su najsrećnije nacije na svetu?

Sve u svemu, to pozno leto ima nekakve veze sa Indijancima. Kakve, niko ne zna. Prepostavki ima raznih. Navodimo neke:

  • fenomen kasnog leta, praćenog jutarnjim izmaglicama, lepim vemenom i predivnim bojama je bio karakterističan za predele koje su prvobitno bili naseljeni isključivo Indijancima
  • to je period godine, kada su Indijanci skupljali svoju letinu
  • u to doba godine su Indijanska plemena obično prestajala sa napadima na doseljenike
Pročitajte i  Otkrivamo: Kako je nastala žvakaća guma!

Izvor: amarilis online

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *