LJUDSKE EMOCIJE: 5 najboljih knjiga iz oblasti psihologije - Men`s Health

LJUDSKE EMOCIJE: 5 najboljih knjiga iz oblasti psihologije

SIGMUND FROJD – TUMAČENJE SNOVA

Sudeći po rezultatima pretrage na internetu, kao i Goodreads ocenama, ovo je Frojdova knjiga koja je u našem, savremenom svetu najpopularnija. Naravno, onaj ko želi da se detaljnije upozna sa Frojdovim idejama i psihoanalizom mora posegnuti i za njegovim drugim knjigama poput Uvoda u psihoanalizu.

Šta je to što Tumačenje snova danas čini jednako intrigantnom knjigom kao u trenutku kad je nastala?

Frojdova ideja da su snovi način na koji se nesvesno ispoljava jedna je od najrevolucionarnijih u psihologiji. Snovi, prema Frojdovoj teoriji, predstavljajuskriveno ispunjenje naših nesvesnih želja. Kako su ljude oduvek intrigirali njihovi snovi, mnogi koriste Frojdovo Tumačenje snova kao vodič za razumevanje onoga što se sanja, pomoć u interpretaciji.

Ako vas priroda snova fascinira, uživaćete u ovoj knjizi. Čak iako se ne slažete sa svime što Frojd tvrdi, Tumačenje snova vam može otkriti nešto o vama.

Psihologija: 3 načina da više nikad ne zaboravite nečije ime

KARL GUSTAV JUNG- ČOVEK I NJEGOVI SIMBOLI

Kad govorimo o Frojdu, ne možemo a da ne spomenemo i Junga. Mnogo je Jungovih knjiga koje mogu biti od pomoći modernom čoveku u traganju ka samospoznaji: Arhetipovi i kolektivno nesvesno, O razvoju ličnosti, Psihološki tipovi, San i tumačenje snova, itd.

Čovek i njegovi simboli je poslednja knjiga koju je Jung napisao, pa je prema tome svojevrsna sinteza njegovih ideja. U stvaranju ove knjige učestvovali su i Jungovi saradnici i težilo se da se i običnom čitaocu objasne osnovni pojmovi Jungovske psihologije. Pored toga, Jung ovde objašnjava neverovatno uticajnu teoriju simbolizma koja se ispoljava u snovima. 

Međutim, pojava simbola nije rezervisana isključivo za snove. Simboli se mogu javljati u svakodnevnom životu, običnim događajima. Jung se ovde dotiče onoga što je neobjašnjivo na potpuno nov način.

ERIH FROM – UMEĆE LJUBAVI

Jedno od izuzetno aktuelnih dela o psihologiji, iako je objavljeno 1956. godine, napisao je Erih From. U Umeću ljubavi, kao što i sam naslov govori, autor o ljubavi govori kao o aktivnosti za koju je potrebno umeće koje se stiče dugotrajnim naporom i trudom. Dakle, ljubav ne dolazi slučajno.

Pogledajte i 10 knjiga za koje najčešće lažemo da smo ih pročitali

Erih From ovde ne daje jednostavne savete i gotova uputstva za sticanje ljubavi. Naprotiv, čovek mora neprestano da radi na sebi, mora neprestano da se razvija, kako bi ljubav mogao da prihvati i njome ovlada. identitet Fromovo Umeće ljubavi nam može pomoći da damo odgovor na pitanje: da li je ljubav u modernom svetu moguća?

Pročitajte i  Psihologija: Naučite 20 fenomenalnih trikova za 10 minuta!

JELENA PANTIĆ – PUTOVANJE U SREDIŠTE SRCA

Psiholog iz Novog Sada, Jelena Pantić, na interesantan način je obradila temu o kojoj je pisao i Erih From – način života modernog čoveka i mogućnost ljubavi u savremenom svetu. Na ovoj listi knjiga se nalazi jer je od maja 2015. godine doživela šest izdanja i dokazala se kao jedna od vodećih u području primenjene psihologije kod nas. Putovanje u središte srca je primer dobre knjige o emocijama koja može da motiviše/inspiriše na akciju i praktično delanje nakon čitanja. Jelena Pantić je nakon objavljivanja knjige dala otkaz na Pedagoškom fakultetu gde je radila sedam godina i u potpunosti se posvetila oblasti koja je najviše interesuje – emocionalnoj inteligenciji. Svoja zapažanja, ideje i stavove deli sa svojim čitaocima kako preko bloga tako i preko profila na društvenim mrežama.

Saznajte i 33 knjige koje bi svako trebalo da pročita (bar jednom)

SPENSER DŽONSON – KO JE MAZNUO MOJ SIR?

Basne nam kroz alegoriju od detinjstva prenose pouke i poruke. Spenser Džonson, američki autor, 1998. godine objavljuje modernu basnu koja preko noći postaje pravi hit u svetu, a do danas je prodato preko 26 miliona. Ko je maznuo moj sir? takođe je self-help knjiga koja govori o tome kako se treba izboriti sa promenama u poslovnom i privatnom životu.

Zavodljivost ove knjige leži u njenoj jednostavnosti. Mogu je čitati i deca kao i odrasli. Dva miša i dva čovečuljka žive u lavirintu i u potrazi su za Sirom koji je odgovor na sve ono što im je potrebno u životu. Sir je dobar posao, visoka plata, uspešna karijera, ljubavna veza, zdravlje, harmonija… Međutim, Sir nije baš tako lako pronaći u lavirintu.

Izvor: kultiviši se

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *