Kako da bolje upravljate finansijama? - Men`s Health

Kako da bolje upravljate finansijama?

Mnogima je cilj da u narednom periodu poboljšaju svoje finansijske navike. Samim tim došlo bi do smanjenja stresa jer su finansijske teškoće nešto što muči mnoge. Ako je to nešto što i vas muči, ovo je šest saveta za bolje upravljanje finansijama:

PRECIZIRAJTE I ZAPIŠITE SVOJE CILJEVE

Naravno da je, za postizanje cilja, korisno da znate tačno šta želite da postignete. Što ste precizniji, to je bolje. Na primer, zamenite “Želim više da štedim” sa “Uplaćivaću 5 odsto više za penziju”. Uz to, istraživanja su pokazala da zapisivanje ciljeva povećava mogućnost za njihovo ostvarenje za čak 49 odsto.

Instalova: Kako da zaradite na društvenim mrežama?

FINANSIJSKI SE OSIGURAJTE

Za početak možete stvoriti fond za hitne slučajeve sa sredstvima koja će vam “spasiti život” kada izgubite posao ili vam se pokvari automobil. Takođe je dobro da štedite novac za penziju s čim je najbolje početi što ranije.

POTREBAN JE PLAN KOJI SE MOŽE DRŽATI

Teško ćete se držati plana koji je prekomplikovan. Neka bude jednostavan: od mesečne plate oduzmite fiksne troškove, iznose za štednju i penziju i nemesečne troškove poput poklona za praznike. Sve što vam ostane možete da potrošite na ono što želite. 

Pogledajte i Nobelovci otkrili koliko novca je potrebno za sreću

RAZDVOJITE CILJEVE

Razmislite o mogućnosti otvaranja posebnih računa ili podračuna za pojedine ciljeve za koje štedite. Na taj način lakše možete da vidite svoj napredak, a možete i automatizovati doprinose za te račune da ne morate posebno da razmišljate.

PAMETNO KORISTITE BONUSE

U slučaju bonusa kao što su božićne nadoknade možete da isprobate pravilo 90/10: 90 odsto sredstava upotrebite za velike finansijske ciljeve, a preostalih 10 odsto potrošite na nešto zabavno.

Pročitajte i  PO JUTRU SE DAN POZNAJE: 6 stvari koje uspešni muškarci rade ponedeljkom

Otkrijte i Više seksa = više novca!

ZATRAŽITE PODRŠKU

Stvari mogu da postanu teške kada sve radite sami. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć, bilo prijatelja, kolege ili finansijskog planera.

Izvor: Newsweek.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *