Šta je presudno za uspešan život i karijeru? - Men`s Health

Šta je presudno za uspešan život i karijeru?

Uprkos brojnim studijama koje su dokazale neverovatnu kompleksnost ljudskog kognitivnog sistema, koeficijent inteligencije (IQ) u popularnoj kulturi opstaje kao sinonim za inteligenciju uopšte, i na taj način, projektuje se na sam pojam uspeha, piše Newsweek.rs

Ipak, sirova snaga intelekta nije dovoljna za snalaženje u svetu. Prema rezulatima novih analiza, glavni faktor uspeha je nešto što nazivamo ličnost.

Pogledajte i 9 stvari koje moderni muškarci nikad neće uraditi

Američka Nacionalna Akademija Nauka (NAS) objavila je nedavno studiju međunarodnog tima istraživača u kojem je bio i Nobelov laureat Džejms Hekman, prema kojoj je sam IQ gotovo beznačajan za prognoze o finansijskom ili akademskom uspehu određene individue.

Proučavanjem velike količine podataka iz raznih zemalja sveta, utvrđeno je da su prognoze uspešnosti relativno tačne jedino kada se sa rezultatima testova inteligencije analiziraju i rezultati testova ličnosti. 

Rezultati ovih testova otkrivaju dosta o ličnosti, smatraju naučnici, i mogu se “prevesti u ishode”.Tim smatra da za uspeh nije bitno biti pametan, koliko je važno imati jake nekognitivne veštine, na primer kapacitet za efikasno planiranje. Takođe, za dobijanje posla i dalji uspeh u karijeri, mnogo su važnije sposobnosti kao što su komunikacija, preciznost (vremenska i idejna) i inovativnost, navodi se u studiji.

Otkrijte i 9 načina da ščepate sreću (i nikada je više ne ispustite)

“Ličnost i nekognitivne veštine su daleko fleksibilnije u starijem životnom dobu nego IQ. Postoji mnogo efektivnih adolescentnih intervencija koje promovišu ličnost, dok su daleko manje uspešne u jačanju IQ-a”, smatra autor studije.

Pročitajte i  Ko su bolji ljubavnici – ekstrovertni ili introvertni muškarci?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *