Neverovatan put srpskog košarkaša: Nikola Jokić, zvezda u usponu (VIDEO) - Men`s Health

Neverovatan put srpskog košarkaša: Nikola Jokić, zvezda u usponu (VIDEO)

Karijera krilnog centra Denver Nagetsa počela je u njegovom rodnom Somboru gde je započeo prve košarkaške korake. Potom sledi odlazak u Vojvodinu, a ubrzo i prvi profesionalni aganžman u ekipi Mega Vizure. Već nakon prve profesionalne sezone otišao je na pre draft kamp gde su ga primetili brojni NBA skauti, a sve je kulminiralo nekoliko nedelja kasnije kada su ga na draftu kao 41. pika izabrali Denver Nagetsi.

Kako trenira trenutno najbolji košarkaš NBA lige: Vežbaj kao Rasel Vestbruk

Svoj NBA debi je imao u sezoni 2015/2016, a nakon samo dve nedelje šampionata u derbiju sa San Antonio Sparsima imao je učinak od 23 poena i 12 skokova. Nakon tog meča on je postao nova “velika stvar”. Njegova lakoća u igri i osećaj za dodavanje su nesvakidašnji, posebno za igrača koji je visok 208 centimetara. Takođe, i njegove šuterske sposobnosti ga odvajaju od drugih, a prilog u tome ide i podatak da iz igre šutira neverovatnih 59,3 procenta ove sezone i 82 procenta sa linije slobodnih bacanja.

Velike zasluge sa njegov astronomski napredak ima i čuveni kondicioni trener Nagetsa Stiv Hes, koji se smatra najvećim stručnjakom za pripremu sportista u američkom sportu.

ODRICANJEM I VELIKIM RADOM DO CILJA

Jokić je radeći sa njim već prvog leta skinuo 14 kilograma, a u isto vreme ojačao njegovo telo. Uspeo je da promeni i njegove loše navike u ishrani (pio je dnevno tri litra gaziranih napitaka) i tranformiše bucmastog klinca u respektabilnog NBA igrača.

Pogledajte i 5 stvari koje niste znali o Stefu Kariju

Leto 2016. godine obeležile su Olimpijske igre u Riju gde je Nikola sa reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju. Nakon malo slabijeg starta u drugoj sezoni, usledio je pravi bum. Dug niz mečeva sa dabl dabl učinkom i rekord karijere sa 35 poena protiv opet Sparsa, i rekordi u svim drugim statističkim kolonama svrstali su ga u red igrača sa all star potencijalom.

Pročitajte i  Životne lekcije: Ričard Branson o neuspehu

“Kad god pomislim da je dostigao maksimum, on pronađe način da me impresionira. Možemo da pričamo o drugim talentovanim igračima u ligi, ali ja njega ne bih menjao ni za koga na svetu. On je poseban mladić i poseban talenat. A biće sve bolji kako postaje snažniji”, reči su trenera Nagetsa Majka Melouna. Sasvim dobre kritike za nekog ko ima samo 21 godinu.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *