9 zanimljivosti koje niste znali o Betmenu - Men`s Health

9 zanimljivosti koje niste znali o Betmenu

1. ORIGINALNI KOSTIM

Mračni vitez nije oduvek ulivao strah u kosti svojim neprijateljima. Tvorac superheroja Betmena Bob Kejn je ovaj lik zamislio malo drugačije. Naime, njegov kostim nije bio ni nalik ovom današnjem, već je u početku nosio crnu domino masku, crveni uski jednodelni triko, krila šišmiša i imao je plavu (žutu) kosu.

2. LEONARDO DA VINČI KAO INSPIRACIJA

Autor stripa Kejn je brzo uvideo da prvobitna krila nisu popularna kod čitalaca, pa ih je zamenio konvencionalnijim dizajnom, a inspiraciju je pronašao u skicama mašine za letenje slavnog Leonarda da Vinčija. Betmenov suparnik Džoker mu je taj par krila ukrao u legendarnom filmu iz 1928. godine “Čovek koji se smeje” po romanu Viktora Igoa.

Kako je Ben Aflek postao Betmen: Trening i ishrana

3. GOTAM SITI JE ZAPRAVO NJU DŽERSI

Brus Vejn na prvi pogled ne izgleda kao žestoki ulični momak, ali poput Springstina i Bon Džovija i on je iz Nju Džersija. Prema podacima iz jednog od nastavaka iz stipa koji je objavljen 1990. godine, grad Gotam je zapravo južni deo Džersija, dok je sestrinski grad Metropolis smešten u zalivu Delaver.

4. TV VERZIJA I FRENK SINATRA

Tokom 1960-ih godina američka nacionalna mreža ABC je počela sa prikazivanjem tv serije Betmen u kojoj su gostovala popularna glumačka imena tog vremena. Ukupno je realizovano 120 epizoda, a i pored te činjenice ni u jednoj epizodi se nije pojavio Frenk Sinatra iako je imao ogromnu želju da igra ulogu Džokera. 

Pogledajte i Najbolji MH superherojski treninzi!

5. BOGATSTVO ZA PRVO IZDANJE STRIPA

Dokaz da je strip kultura izuzetno važna predstavlja i podatak o visini cene za koju je prodat prvi primerak stripa o Betmenu objavljen u maju 1939. godine. Naime, vrednost ovog cenjenog komada papira procenjuje se na vrtoglavih 4,23 miliona dolara.

Pročitajte i  Za ljubitelje seksa i vina

6. ZAŠTO IME BRUS VEJN?

Koautor Betmena Bil Findžer je kombinovao imena dve istorijske ličnosti, škotskog vojskovođe iz XIV veka Roberta Brusa i američkog generala Entonija Vejna. Spajanjem njihovih imena nastao je lik Brus Vejn koji ima skriveni identitet.

7. KO JE SVE BIO NA AUDICIJI ZA ULOGU ROBINA?

Verovali ili ne, Kristijan Bejl se pre svega prijavio za ulogu Robina u filmu Betmen Forever. Ulogu nije dobio, a na sreću ljubitelja sedme umetnosti, 2005. godine je počeo da snima “Betmen begins” i po mišljenju mnogih je najbolje od svih odigrao Betmena.

Treniraj kao Henri Kavil: 5 vežbi za moćno telo Supermena!

8. VEJNOV KOEFICIJENT INTELIGENCIJE

Brus Vejn navodno ima koeficijent inteligencije od čak 192. To znači da je njegov iq veći i od slavnog fizičara Alberta Ajnštajna za koga se procenjuje da je imao koeficijent inteligencije između 160 i 180.

Ishrana superheroja: Šta jedu Tor, Kapetan Amerika i Star Lord?

9. KAKO JE NASTALO IME GOTAM SITI?

Betmenov mračni, gotički rodni grad nije uvek nosio ime po kojem ga danas poznaju. U prvih nekoliko strip izdanja radnja akcije se odvijala u Njujorku. Autor stripa Bil Findžer nije bio zadovoljan tom opcijom, pa je odlučio da napravi fiktivni metropolis po svom ukusu. Ime mu je dao na krajnje nekonvencionalan način, naime uzeo je telefonski imenik Njujorka i nasumično je otvorio jednu stranicu na kojoj je pisalo Zlatara Gotam. To mu se svidelo, pa je uz malu adaptaciju nastao danas poznati Gotam Siti.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *