Zašto olimpijski sportisti nose šarene trake po telu? - Men`s Health

Zašto olimpijski sportisti nose šarene trake po telu?

Proteklih dana se dosta spekulisalo otkud crveni krugovi po telima plivača, ali sigurno ste primetili i da veliki broj sportista na Olimpijskim igrama nosi određenu vrstu šarenih traka po telu.

Reč je o provereno korisnim kinezi trakama, koje su zastupljene svuda u svetu.

U pitanju su trake, čija je prevashodna namena podrška bolnim delovima tkiva i zglobova. Kinezi trake su lepljive, imaju antialergijsko dejstvo i mogu se pronaći u različitim bojama i oblicima.

Saznajte i 16 zanimljivosti o Olimpijskim igrama u Riju

Osmišljene su tako da su približne težine i debljine kao koža i mogu da se zalepe na bilo koji deo tela. Uglavnom se prave od pamučnih vlakana i akrilnih boja, a zbog svojih svojstava zagrevaju deo tela gde se nalaze i izazivaju reakciju dubljih tkiva. Kada se zalepe, mogu se nositi do pet dana.

Ovu jedinstvenu tehniku oporavka tela osmislio je japanski kiropraktičar i akupunkturolog Kenzo Kase polovinom 1970-ih godina. Široj javnosti kinezi trake su postale poznate za vreme Olimpijskih igara u Pekingu 2008 godine. Nakon toga počinje masovna upotreba ovih traka, kako kod profesionalnih sportista tako i kod rekreativaca. Da bi se same trake pravilno koristile potrebno je da naučite pravilno sečenje i lepljenje ili da posetite profesionalnog fizioterapeuta.

DA LI TRAKE ZAISTE DELUJU?

Nema mnogo podataka o dejstvu ovih traka, a brojni naučnici imaju veliku dilemu. Prema jednom istraživanju magazina Sports Medicine iz 2012. godine nema previše egzaktnih podataka o pozitivnom uticaju kinezi traka na smanjenje bola i oporavak tela.

RIO 2016: Šta jedu najbolji olimpijski sportisti?

Sa druge strane postoje mišljenja da trake pomažu pre svega kod ublažavanja posledica nezalečenih povreda. Sportisti se odlučuju za ove trake, jer kako kažu, one imaju sposobnost da oslobode tenziju iz mišića.

Pročitajte i  Ovi ugljeni hidrati će vam pomoći da smršate

Takođe, na mnoge sportiste ove kinezi trake imaju placebo efekat, pa im pomažu u psihičkoj pripremi, jer im daju samopouzdanje budući da oni misle da im trake zaista pomažu.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *