Jezik za zube: 10 stvari koje NIKAKO ne smete reći u toku svađe - Men`s Health

Jezik za zube: 10 stvari koje NIKAKO ne smete reći u toku svađe

Rasprave su neizbežne u dugim vezama, ali su takođe i važan deo zdravog odnosa i komunikacije među partnerima.

Kada do rasprave dođe, možda ne birate pažljivo reči i jedan nesmotreni komentar može vrlo lako eskalirati u ozbiljnu svađu. Upamtite ove fraze kao strogo zabranjene u sledećoj raspravi sa partnerkom.

„KAKO GOD, U REDU JE.“

Rešavanje problema razgovorom je vrlo bitna stavka u zdravoj vezi, zato je vrlo loš potez povlačiti se prerano u tek započetoj raspravi.

„TO JE SMEŠNO!“

Ovime šaljete poruku da je mišljenje partnera pogrešno.

Umesto da kritikujete partnera, obratite pažnju na aspekte njegovog mišljenja sa kojima se zapravo slažete i dodajte na to pogled iz svoje perspektive rečima: ,,To može da se posmatra i na ovaj način…”
Ovo pomaže da se prihvate oba mišljenja i veća je mogućnost pronalaženja zajedničkog rešenja za oba slučaja.

„MA, TO JE BAŠ SUPER.“

Obuzdajte svoj sarkazam tokom rasprave. To ne doprinosi ničemu, već predstavlja vrlo posesivno-agresivan način da dokažete poentu priče, prilikom čega se ni malo ne približavate problemu.

Objasnite iskreno shvatanje situacije iz vašeg ugla kako biste doprineli komunikaciji i snizili tenziju.

Saznajte i Zašto se stalno svađate

„TI NIKAD…“

Započinjanje rasprave sa: „Ti nikad…” ili „Ti uvek…“ direktno postavlja partnera u odbranu iz koje retko možete izaći kao pobednik.
Najbolje bi bilo da u situacijama kada partner kasni, fokus prebacite na nešto drugo, npr: „Brine me to što će naši prijatelji da misle da smo nepristojni“.

„SMIRI SE!“

Nepotrebno je istaći da ova fraza daje apsolutno suprotan efekat.

Vrlo je važno da u ovakvim situacijama ne kontrirate problemu već nađite način da priđete partneru (iskreno!) s pitanjem šta je to nju najviše iznerviralo.

„ALI…“

Po definiciji, ovo znači da obarate ono što je partner upravo izjavio.

Ljudi uglavnom ne vole da drugi ne prihvataju njihove stavove, zato preformulišite vaš odgovor sa „i…“ ili „u isto vreme ja mislim o tome ovako…“ da pokažete da poštujete mišljenje partnera, iako je drugačije od vašeg.

Pročitajte i Ozbiljni razgovori i kako ih izbeći

„HAJDE DA SAMO PRESTANEMO SA OVIM.“

Rasprave su naporne i potpuno je razumljivo da neko od vas dvoje želi da prekine to. Ali kada se rasplamsaju emocije, teško je ugasiti raspravu kao TV.

Dajte joj do znanja da vam je potrebna pauza rečima: „Potrebno mi je malo vremena da razmislim o svemu što se desilo. Obećavam da ćemo razgovarati o tome„.

„BAŠ SI GROZNA!“

Čak iako partner pritiska svako moguće dugme u vama, odolite nagonu da je vređate.

Umesto što biste se fokusirali na to ko će koga više da uvredi, pametnije bi bilo da se skoncentrišite na rešavanje problema.

„NE BI TREBALO DA BUDE OVOLIKO KOMPLIKOVANO.“

Ako je suđeno, ne bi trebalo da bude nikakvih rasprava, zar ne?

To možda važi za filmove, ali u pravom životu veze zahtevaju rad. Ukoliko ste naišli na težak period, potražite rešenja u bračnom savetovanju. To nije poslednji voz za propalu vezu, već način da privrženi parovi nauče da efikasnije komuniciraju.

Pročitajte i Bolja veza za 15 minuta

„MOŽDA JE NAJBOLJE DA ODEM.“

Pretnja raskidom može da poljulja poverenje partnera u vas, posebno ako ga potencirate svaki put kada se svađa dogodi.

Umesto da pretite napuštanjem svaki put kada do rasprave dođe, obratite pažnju da je ovo trenutak za otvorenu komunikaciju gde su uključena određena neslaganja. Ova rasprava može zapravo ojačati vašu vezu na duže staze.

Poenta rasprave jeste da iz nje izađete osećajući se kao da vas je neko ipak čuo, čak iako ne pobedite, bitno je i da izađete sa boljim razumevanjem druge strane.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *