9 stvari koje niste znali o Muhamedu Aliju - Men`s Health

9 stvari koje niste znali o Muhamedu Aliju

U subotu 4. juna prestalo je da kuca srce jednog od najvećih sportista koje je čovečanstvo imalo priliku da vidi. Muhamed Ali je bio mnogo više od običnog boksera. On je bio istaknuti borac za ljudska prava, a veliki deo života je proveo promovišući antiratnu politiku, piše History.

1. CRVENO-BELI BICIKL “KRIV” ZA POČETAK BOKSERSKE KARIJERE

Kada je Ali imao 12 godina ukrali su mu njegov omiljeni bicikl. Policijski oficir iz njegovog rodnog Luivila Džo Martin obećao mu je da će pronaći ukradeni bicikl i da će kazniti krivca. Ispostavilo se da je policajac bio i bokserski trener, pa je mlađanog Alija uzeo pod svoje. Šest nedelja kasnije Ali je učestvovao u svojoj prvoj amaterskoj borbi, iz koje je izašao kao pobednik.

Kako da izgradite telo Entonija Džošue: 7 brutalnih vežbi za telo boksera!

2. PRE NEGO ŠTO JE POSTAO POZNAT KAO MUHAMED ALI, PROMENIO JE IME U CASSIUS X

Jutro nakon pobede nad Sonijem Listonom, novi svetski šampion u teškoj kategoriji objavio je da je prešao u islam. Pod jakim uticajem Malkolma Iksa odlučio je da promeni svoje prezime, jer ga je smatrao nasleđem iz vremena robova. Prvo je uzeo ime Kasijus Iks, da bi ga 6. marta 1964. godine vođa Nacije islama Ilajdža Muhamed prekrstio u Muhamed Ali.

3. SUSPENZIJA OD TRI GODINE

Dok je trajao rat u Vijetnamu 1967. godine, Ali je odbio da se priključi američkim trupama iz religioznih razloga. Vrlo brzo nakon toga je uhapšen i izveden pred Državni sud u Njujorku gde mu je oduzeta bokserska licenca. Tužilaštvo je tražilo kaznu od pet godina zatvora i 10.000 dolara, ali je kazna brzo odbačena. Tri godine kasnije, Vrhovni sud mu je vratio licencu, da bi se već u oktobru 1970. godine vratio u ring gde je nokautirao Džerija Kverija.

4. KARIJERA NA BRODVEJU

Tokom suspenzije, koja je trajala 43 meseca, Ali se oprobao na pozorišnim daskama Brodveja igrajući u popularnom mjuziklu Buck White, a za tu ulogu dobio veoma dobre kritike. 

Pročitajte i 10 najvećih boksera svih vremena

5. SNIMANJE ALBUMA

Pročitajte i  Najveće nerešene misterije čovečanstva

Brbljivi Ali je vrlo rado prihvatio da snimi album na kome je govorio recitale rugajući se svojim protivnicima. Njegovi jambski stihovi su se veoma svideli čelnim ljudima Kolumbija rekordsa, pa je ubrzo izdat album pod nazivom I Am the Greatest. U jednoj numeri je obradio veliki hit B.I. Kinga Stand by Me.

6. IRSKI KORENI

Na svojim ratničkim sposobnostima, Ali može zahvaliti svojim korenima. Naime, njegov pradeda Ejb Grejdi je bio Irac koji je emigrirao u Ameriku tokom 1860-ih. Oženio je jednu slobodnu robinju, a jedna od njegovih unuka je bila i Alijeva majka Odesa Klej. Tokom 2009. godine, Ali je posetio mesto Enis u Irskoj odakle potiče njegov pradeda.

7. GRMLJAVINA U DŽUNGLI U 4 SATA UJUTRU

Ali je 1974. godine dobio ponudu da se bori protiv neporaženog šampiona Džordža Formena. To ne bi bilo ništa neobično da ponuda nije došla od predsednika Zaira Mobutua, koji je bio poznat po brutalnom načinu vladanja i diktaturi.

Da bi dobio pozitivan publicitet, organizovao je meč i obojici boksera je ponudio po 5 miliona dolara. Meč je održan u Kinšasi, a počeo je u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu zbog vremenske razlike u Americi. U nehumanim uslovima Ali je slavio, a meč je upamćen kao “grmljavina u džungli”.

Pogledajte i Ovo su najbolji nokauti u 2014. godini! (VIDEO)

8. OLIMPIJSKA MEDALJA

Nakon završetka srednje škole, tada osamnaestogodišnji Ali je otputovao u Rim na Olimpijske igre. Osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji, a kako je sam priznao mnogo godina kasnije po povratku kući kao vid protesta usred porasta rasizma s kojim se suočavao kod kuće, bacio je svoju olimpijsku medalju u reku. Tokom Igara 1996. godine u Atlanti ispravljena je greška i njemu je uručena replika medalje koju je osvojio davne 1960. godine.

9. RUKAVICE NA AUKCIJI

Gotovo 50 godina nakon osvajanja prve titule svetskog šampiona, anonimni kupac je na aukcijskoj prodaji platio 836.000 dolara za par rukavica u kojima je Ali boksovao taj meč. Za samu pobedu Ali je dobio 630.000 dolara, što znači da je više zaradio od prodaje rukavice nego od same borbe.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *