8 najboljih filmova Bate Živojinovića po kojima ćemo ga pamtiti - Men`s Health

8 najboljih filmova Bate Živojinovića po kojima ćemo ga pamtiti

1. KOZARA

Partizanski film reditelja Veljka Bulajića, snimljen je 1962. godine na osnovu istorijskog događaja, bitke na Kozari koja se odigrala 1942. godine u kojoj je poginulo oko 70.000 ljudi. U ovom filmu Bata Živojinović je glumio Šorgu, piše Espreso.

2. SKUPLJAČI PERJA

Ovaj film reditelja Aleksandra Saše Petrovića je snimljen 1967. godine i svrstava se među najznačajnije filmove jugoslovenske kinematografije. O njegovom uspehu svedoče i nominacije za Zlatnu palmu u Kanu, Oskara za najbolji strani film i Zlatni globus. U ovom filmu, pored Bate Živojinovića, glavne uloge igraju Bekim Fehmiju i Olivera Katarina.

Miljko Živojinović: Ceo jedan život bio sam odvojen od oca

3. MOST

Još jedan partizanski film iz 1969. godine koji se smatra i jednim od najboljih filmova snimljenih u ovom nekada jako popularnom žanru. Ovo je pravi akcioni film koji je u vreme kada je snimljen svojim scenama akcije oduzimao dah publike.

4. BITKA NA NERETVI

U filmu Veljka Bulajića iz 1969. godine su glumili svetski poznati glumci Jul Briner i Sergej Bondarčuk, a uz njih i Bata Živojinović. Ovaj film je takođe snimljen po istorijskom događaju, bici na Neretvi, i smatra se jednim od najboljih i najskupljih filmova nekadašnje socijalističke kinematografije. Tu činjenicu potvrđuje i nominacija za Oskara za najbolji strani film 1969. godine.

Pogledajte i Top 5 najboljih uloga Dragana Nikolića

5. VALTER BRANI SARAJEVO

Partizanski film iz 1972. godine koji je snimljen na osnovu doživljaja stvarnog antifašističkog borca i narodnog heroja nekadašnje Jugoslavije,Vladimiru Periću Valteru. Glavnu ulogu, Valtera, glumio je Bata Živojinović, a ovaj je film naročito zanimljiv zbog toga što je izuzetno popularan u Kini.

6. I BOG STVORI KAFANSKU PEVAČICU

Film je snimljen 1972. godine i uz film Skupljači perja spade u najbolja ostvarenja crnog talasa jugoslovenske kinematografije.

Pročitajte i  Zašto muškarci varaju? Ne, seks NIJE razlog!

IMDb: 10 najbolje ocenjenih filmova

7. SUTJESKA

Partizanski film Sutjeska iz 1973. godine čuven je po tome što je ulogu Tita glumio holivudski glumac Ričard Barton. Uz film Bitka na Neretvi, ovo je još jedan od najskupljih filmova jugoslovenske produkcije.

8. PAS KOJI JE VOLEO VOZOVE

Još jedan film u kome je zapaženu ulogu ostvario Bata Živojinović. Ovaj film je režirao Goran Paskaljevića 1977. godine, a snimljen je po scenariju Gordana Mihića.

Klasika: 10 legendarnih filmova koje svaki muškarac treba da pogleda

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *