10 najboljih filmova Rasela Kroua - Men`s Health

10 najboljih filmova Rasela Kroua

Australijski glumac, jedan je od retkih obdarenih u isto vreme prirodnim dramskim talentom, ali i građom akcione zvezde. Raznovrsnost njegovih filmskih uloga to najbolje dokazuje! Od sjajnih drama (Blistavi um), preko akcionih filmova (Gladijator) do romantičnih komedija (Dobra godina), Rasel Krou je svojim glumačkim kvalitetom zadivio publiku i kritičare. Kojih 10 filmova, po izboru sajta Rotten Tomatoes predstavljaju vrhunska ostvarenja njegove bogate karijere?

Vidite i Filmovi koje morate da pogledate do kraja 2015.

1. GLADIJATOR (2000)

Ovaj filmski žanr, poznat pod popularnim nazivom „Mačevi i sandale“ ili „Peplum“, bio je potpuno zaboravljen do trenutka kada ga je iz pepela digao veličanstveni film Ridlija Skota iz 2000. godine. Uprkos velikim naporima, Gladijator je ugledao svetlost dana, a Rasel Krou, koji je glumeo nepravedno osuđenog rimskog generala, uskoro je doživeo nebesku slavu koja je krunisana Oskarom za najbolju glavnu ulogu.

2. BLISTAVI UM (2001)

Godinu dana nakon što je dobio najprestižniju glumačku nagradu za film Gladijator, Rasel Krou se našao u prilici da ovo dostignuće ponovi zahvaljujući ulozi u filmu Rona Hauarda, koji je pripovedao priču o životu Džona Forbsa Neša Džuniora, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju čija je borba sa šizofrenijom pomračila inače izuzetan životni put. Iako je istorijska preciznost ovog filma kasnije dovođena u pitanje, kritika je bila krajnje naklonjena prema glavnom glumcu koji je publiku poveo na zastrašujuće putovanje u unutrašnjost čovekovog uma, koji ugrožavaju demoni koje je sam stvorio.

Pročitajte i Najbolji “muški” filmovi nagrađeni Oskarom

3. AMERIČKI GANGSTER (2007)

Godine 2007, Rasel Krou je učestvovao u novom ostvarenju Ridlija Skota, drami o velikom harlemskom dileru heroina, Frenku Lukasu, koga je igrao Denzel Vašington i njegovom dugogodišnjem nastojanju da se izvuče iz obruča istrage Ričija Robertsa, nemilosrdnog policajca koji prati Lukasovu delatnost. Igrajući Robertsa, Krou je uspeo da se izvanredno uživi u kompleksnu ulogu čoveka postojane iskrenosti, ali i neurednog životnog stila. Iako ne kao prethodna dva filma, Američki gangster je dostigao široku slavu i sjajne ocene filmske kritike.

4. BAJKA O BOKSERU (2005)

Reditelj Blistavog uma, vođen izuzetnim uspehom ovog filma, želeo je da angažuje Rasela Kroua u još jednom velikom biografskom ostvarenju. Priča govori o Džejmsu Bredoku, bokserskom šampionu iz perioda Velike depresije koji je nadimak „The Cinderella Man“ zaslužio i pre neočekivane pobede nad legendarnim Maksom Baerom. U ovom filmu, Krou je i fizički i mentalno verno otelotvorio čuvenog boksera koji je rizikovao svoje zdravlje i brak kako bi ostao u ringu.

Vidite i Filmovi koji će vas motivisati da trenirate još jače

5. IGRE VLASTI (2009)

Politički triler State of play, reditelja Kevina Mekdonalda, nastao je kao adaptacija istoimene britanske televizijske serije. Priča govori o hrabrom novinaru (Rasel Krou) koji istražuje smrt službenice američkog Kongresa koja je bila u vanbračnoj vezi sa uglednim kongresmenom koga glumi Ben Aflek. Još jedan film koji je oduševio kritičare, među kojima su ga neki smatrali najboljim političkim trilerom u prethodne tri decenije.

Pročitajte i  Čarli Šin: „Ovde sam da priznam da sam HIV pozitivan“

6.GOSPODAR I VOJSKOVOĐA (2003)

O kvalitetu ovog neobičnog filma najbolje svedoči činjenica da je nominovan za čak 10 najprestižnijih nagrada Akademije. Filmska adaptacija knjiga Patrika O’Brajena o devetnaestovekovnom britanskom mornaričkom kapetanu Džeku Obriju koga u filmu igra Rasel Krou i brodskom hirurgu Dr Stivenu Maturinu predstavlja izvanredno avanturističko ostvarenje koje se slobodno može naći rame uz rame sa avanturističkim klasicima poput Lorensa od Arabije i drugih.

Pogledajte i Filmovi koji će je skinuti umesto vas

7. U 3:10 ZA JUMU (2007)

Džejms Mengold nije prvi reditelj koji se okušao u adaptaciji kratke priče Elmora Leonarda, U 3:10 za Jumu. Ipak, kada u filmu imate Rasela Kroua kao beskrupuloznog odmetnika Bena Vejda i Kristijana Bejla kao veterana Građanskog rata koji razbojnike poput Vejda privodi pravdi, možete žrtvovati čak i delić verodostojnosti kako bi dobili jedan izvanredan vestern. Upravo to se desilo sa ovim filmom koji je kritika prikazala rečima: „Ako ovaj film nije uspeo da oživi žanr vesterna, ništa drugo neće“.

8. DOKAZ (1991)

Jedan od najstarijih filmova u kojima je glumio mladi Rasel Krou, na neobičan način iznosi mnoštvo dramatičnih lekcija o ljubavi i međuljudskim uslovima. Zaljubljenost dvojice momaka, od kojih jednog glumi Krou u dvoličnu Seliju dovodi do neprijateljstava i ružnih osećanja svuda u okolini. Iako film nije bio zapažen na svetskom nivou, u Australiji je 1991. godine osvojio dve nagrade Filmskog instituta.

Upoznajte se i sa 10 laži o seksu koje smo uočili u filmovima

9. PROBUĐENA SAVEST  (1999)

Prvu nominaciju za najboljeg glumca na takmičenju Oskar, Krou je doživeo nakon filma Majkla Mana koji dramatizuje životnu priču Džefrija Viganda (Rasel Krou), predstavnika duvanske industrije koji je odlučio da kaže istinu o aktivnostima industrije. Iako nikada nije zapravo potpuno prihvaćen od strane publike, sjajne kritike omogućile su mu čak sedam nominacija za oskara te godine.

10. POVERLJIVO IZ L.A. (1997)

Iako je i do tada nekoliko puta iznenadio svojim uspešnim filmskim ulogama, tek je film Kurtisa Hansona lansirao Rasela Kroua u prave glumačke visine. Zasnovan na romanu Džejmsa Elroja, ovaj film je publiku odveo u autentično okruženje Holivuda iz 1950-ih godina. Do tada relativno nepoznat glumac, Krou je zahvaljujući ovom filmu dosegao slavu koju nikada nakon toga nije više ispustio.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *