Klasika: 10 legendarnih filmova koje svaki muškarac treba da pogleda - Men`s Health

Klasika: 10 legendarnih filmova koje svaki muškarac treba da pogleda

1. MALTEŠKI SOKO

Lik Sema Spejda, koga tumači Hemfri Bogart, predstavlja pionirsku ulogu žestokog momka na filmskom platnu. Ovaj film je rađen po uzoru na istoimenu knjigu Dašila Hameta, a režirao ga je Džon Hjuston. Ovaj čuveni triler iz 1941. godine ima sve elemente zamršene krimi priče: žestokog muškarca, manipulativnu ženu i sprovođenje zakona pod zamršenim okolnostima, u kojem glavni muški lik stiče status borca za ideale.

Otkrijte i 5 „muških“ filmova koje ove godine nećemo propustiti

2. ZA DOLAR VIŠE

Poznati italijanski reditelj Serđo Leone je tvorac špageti vesterna koji su pre svega proslavili Klinta Istvuda. Izlaskom ovog filma 1965. godine u svetu sedme umetnost se pojavio sasvim novi pravac, poznatiji kao “muškarac bez imena”, kojeg karakterišu uloge tajanstvenih i opakih muškaraca spremnih za osvetu. Sam film je i deo Leoneove trilogije koju još čine poznati filmovi “Za šaku dolara” i “Dobar,loš,zao”.

3. DVANAEST ŽIGOSANIH

Ovo ratno ostvarenje iz 1967. godine prati uzbudljivu avanturu iz vremena Drugog svetskog rata, gde grupa odabranih zatvorenika (12 žigosanih) dobija zadatak da krene u samoubilačku misiju uništavanja dvorca gde su stacionirane nacističke trupe. Tokom same akcije razvijaju se posebni odnosi između majora Rajsmena (Li Marvin) i ostatka ekipe, pa postaju svojevrsna braća u krvi.

4. SMRTONOSNA ŽELJA

Ovo je univerzalna priča o malom čoveku i njegovoj hrabroj borbi za pravdu. Miroljubivi arhitekta Pol Kersi, kojeg igra žestoki momak Holivuda Čarls Bronson, zbog traumatičnih događaja u životu, smrti supruge i silovanja ćerke kreće u borbu protiv kriminala po mračnim ulicama Njujorka. Uprkos pojedinim kritikama da film podtiče nasilje i osvetu kod ljudi, stekao je kultni status, pa je kasnije dobio čak četiri nastavka.

Saznajte i Jedan od ovih filmova mogao bi da osvoji Oskara

5. ZVEZDANE STAZE 2: KANOV GNEV

Iako mnogi ovaj čuveni filmski serijal smatraju svojevrsnom promocijom diplomatije, nauke i ljudske osećajnosti, drugi nastavak “Kanov gnev” prepun je međuzvezdanog mačizma. Admiral Kirk (Vilijem Šatner) je nezadovoljan učmalim životom, pa odlučuje da krene u nove svemirske avanture. Na tom putovanju sreće svog starog arhineprijatelja Kana (Rikardo Montalban) koji mu i ovog puta zagorčava život.

6. PREDATOR

Pročitajte i  Poze za muškarce sa malim penisom

Filmski hit iz 1987. godine je prirodan nastavak pravca u kojem dominira muška supergrupa, prethodno viđen u Korosavinih “Sedam samuraja”. Arnold Švarceneger predvodi grupu pripadnika specijalnih jedinica koja dobija zadatak da spašava taoce koje su otele gerilske grupe po Srednjoj Americi. Kreću u akciju ne znajući da iza užasa koji su videli stoji vanzemaljac. Reč je o Predatoru, pripadniku okrutne vanzemaljske rase koji svoje žrtve tretira poput trofeja.

10 filmova iz 2015. koje ćemo sigurno opet gledati

7. HLADAN KAO KAMEN

Vreme 1980-ih i ranih 1990-ih godina je period kada je filmom dominirao akcioni žanr. Iz obilja filmova izdvaja se ostvarenje “Hladan kao kamen” u kome glavnu ulogu kao debitant igra Brajan Bosfort, bivši poznati NFL igrač. On tumači lik policajca, koji je odabran da se infiltrira u redove bajkerske bande i da prikupi dovoljno dokaza protiv njih.

8. TVRDO KUVANO

Akciono čedo Džona Vua prepuno metaka je još jedna uspešna priča o životu i izazovima jednog policajca. Poznati akcioni glumac iz Honk Konga Čou Jun-Fat tumači lik super pandura Tekilu koji tajnim kanalima kreće u obračun prepun spektakularnih akcija protiv pripadnika organizovanog kriminala koji žele da zavladaju gradom.

9. 300

Mala grupa spartanskih vojknika uz pomoć grčkih saveznika suprostavlja se armadi od nekoliko hiljada Persijanaca. Spartanska kultura je nemilosrdna, teška i pre svega se oslanja na vojničko nasleđe u kojima se strah i umor ne prihvataju. Džerald Batler je odigrao svoju možda i najbolju ulogu karijeri tumačeći kralja Leonidu, a reditelj Zek Snajder je scene borbi podigao na do tada neviđen nivo.

10. MAČETA

Ne postoji veće otelotvorenje mačo muškarca od Denija Treha u ovoj popularnom filmu reditelja Roberta Rodrigeza. Bivši bokser i zatvorenik ozloglašenog zatvora San Kventin, Deni Treho je na mala vrata ušao u svet filma kao naturščik u velikom hitu “Desperados”.

Imdb: 10 najbolje ocenjenih filmova

Pukim slučajem uspeva da preživi masakr u Meksiku, a nagon oporavka bivši policajac Mačeta kreće da skine ljagu sa svog lika, a na tom putu otkriva ogromnu zaveru u koju je upleten. Način obračuna sa protivnicima će se posebno svideti ljubiteljima dobre akcije prepune sirovog nasilja.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *