Kako se savršen muškaraca menjao od XIX veka do danas? - Men`s Health

Kako se savršen muškaraca menjao od XIX veka do danas?

Evidentno je da se percepcija o izgledu muškog tela drastično menjala kroz istoriju, a tome najbolje svedoče istraživanja antropologa, koji su otkrili ideale muškog tela iz različitih epoha, od 1870-ih preko 1960-ih do današnjih dana.

SREDINA XIX VEKA: PUNIJI MUŠKARCI

Naučna istraživanja otkrivaju da je tokom sredine XIX veka ideal muške lepote bilo punije telo.

1930-IH GODINA: FIT, MIŠIĆAVI MUŠKARCI

Čitav vek kasnije, u prvoj polovini XX veka ideal lepote i izgleda se promenio, pa su miljenici postali fit, ali mišićavi glumci poput Klarka Gejbla i Džona Vejna.

Saznajte i 3 najčešće brige muškaraca o izgledu!

1960-IH GODINA: MRŠAVI MUŠKARCI

Drastične promene percepcije tela su se dogodile početkom 1960-ih godina kada su se dogodile drastične socijalne i društvene promene u vidu protesta, rok kulture, velikih festivala, bunta i promišljanja o smislu života. Muškarci nisu uopšte vežbali, a najbolji predstavnici takvog izgleda su bili rok muzičari Džon Lenon, Mik Džeger i Džimi Hendriks.

1980-IH GODINA: PREVIŠE MIŠIĆAVI MUŠKARCI

Potom su došle uzbudljive 1980-te i akcioni filmovi u kojima su mišićava tela promovisali Arnold Švarceneger i Silvester Stalone. Tako je nastala kultura fitnesa i teretana.

1990-IH GODINA: PROSEČNO MIŠIĆAVI MUŠKARCI

U poslednjoj deceniji XX veka previše mišićava tela zamenjena su uobičajnim standardima prosečnog muškarca. Edi Marfi i Brus Vilis su bili prepoznatljive figure tog izgleda mačo muškaraca prosečnog tela.

Žene otkrivaju: Ovo su karakteristike muževnog muškarca!

2000-IH GODINA: VITKI I MIŠIĆAVI MUŠKARCI

Čini se da je danas izgled muškog tela dostigao svoj vrhunac. Najznačajniji predstavnik tog novog ideala je forma i telo Breda Pita iz filma “Borilački klub”.

Jedna studija iz 2012. godine otkrila je da se današnjim idealom ljudske lepote smatraju vitkija i mišićavija tela, nalik već pomenutom Bred Pitu.

Pročitajte i  Dokazano: Evo kako novac zaista utiče na vas

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *