Pravila samoodbrane: 6 stvari koje svaki muškarac mora da zna - Men`s Health

Pravila samoodbrane: 6 stvari koje svaki muškarac mora da zna

Godišnje istraživanje British Crime Survey studije je pokazalo da je stopa uličnih pljački u Velikoj Britaniji porasla za 28 procenata u prošloj godini. Rizik od napada se može sprečiti na jednostavan način prateći neki od osnovnih mera sigurnosti.

HODAJTE SAMOUVERENO

Prvo pravilo glasi samopouzdanje. Psihijatri su otkrili da pravilan govor tela, poput opreznog razgledanja okoline i samouverenog hoda, čine da potencijalni napadač dva puta razmisli pre napada. U većini slučajeva napadači traže osobe koje izgledaju uplašeno, jer su tako lakše mete. Jedan od najboljih trikova je samouvereno hodanje i naravno brojni kursevi samoodbrane.

SNAGA POTKOLENICE

Ukoliko ste napadnuti sa leđa, najefikasniji način da se oslobodite napadača jeste da svoje pete spustite na njegove potkolenice. Ova kost je veoma čvrsta, ali je i kod najjačih ljudi slaba tačka. Zabijte pete u napadačevu potkoleničnu kost i pritiskajte što više možete. Većina cipela je sposobna da nanese bol i ogrebotine.

Samoodbrana: Ovako ćete pobediti nokautom

GLAVOM U NOS

Još jedan dobar potez samoodbrane iz napada sa leđa jeste zabacivanje glave unazad i povređivanje napadačevog nosa potiljkom. Morate biti oprezni, jer se tako možete samopovrediti, posebno vaš vrat. Svako ko doživi udarac u nos automatski želi da proveri da li krvari, a to će vam dati nekoliko dragocenih sekundi za beg.

NAPAD NA OKO

Ako je napadač ispred vas, uhvatite ga za uvo i privucite ga ka sebi, a potom svoj palac prislonite čvrsto uz njegovo oko. Palac zatim jako prislonite na glavu napadača. Držeći napadača za uši onemogućićete mu da ima dobar pregled, a uz malo sreće on će instiktivno reagovati i zabaciti glavu u nazad, što će vama dati prostor da pobegnete.

Pročitajte i  10 minuta, 100 ponavljanja – izazov koji će vaši mišići pamtiti

UHVATITE GA ZA GRLO

Jedna od osnovnih tehnika samoodbrane je hvatanje za dušnik, deo vrata ispod adamove jabučice. Pokušajte da pritisnete prst između Adamove jabučice i grudne kosti, ukoliko vam okolnosti dozvole. Ovim pokretom ćete sprečiti protok vazduha u vratu napadača i tako mu otežati disanje.

Najbolji trening za celo telo: Paklena bitka u rundama

KLJUČEVI

Kada hodate u večernjim satima stvorite naviku nošenja ključeva u jednoj ruci, tako da vrh ključa bude položen na vašem dlanu, a da vrh štrči između prstiju. U momentu napada energično reagujte i ozledite lice napadača ključem. Čak i ako ne uspete da ga povredite uplašićite ga ovim oštrim predmetom, pa će on instiktivno prekriti svoje lice, a vi ćete imati priliku za dodatnim udarcem ili begom.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *