Dani za čitanje: Preporuka za kvalitetno vreme u izolaciji - Men`s Health

Dani za čitanje: Preporuka za kvalitetno vreme u izolaciji

Vreme praznika i vreme možda najduže izolacije u kojoj ste bili sami sa sobom. Književna dela koja preporčujemo nazvaćemo lektirama ovog aprila, jer su tu da nam pomognu da shvatimo da je situacija mnogo bolja nego što je mogla da bude, da nam ukažu na to koliko su ovakve situacije važne za buđenje ljudskih emocionalnih i kreativnih potencijala, ali i samim tim što je reč o stvaralaštvu koje se ne propušta.

1. KUGA, Alber Kami

Po svom starom, dobrom nihilističkom običaju, ovaj nobelovac, koji se proslavio “najkraćim remek-delom na svetu”, romanom Stranac, uveo je fiktivnu epidemiju u jedan grad, i pišući pratio kako se ljudski karakter menja kad izgubi kontrolu nad životom. Majstor kratkih i kao žilet oštrih rečenica, u romanu Kuga uspeo je u nastojanju da održi tenziju i pritom obesmisli strah kao pojavu, što je važna stvar za svakoga od nas.

2. BESNILO, Borislav Pekić

Pekić je verovatno najmoćnije pripovedačko pero na našem jeziku, a Besnilo svakako njegov najdinamičniji roman. Posle pojave virusa, aerodrom Hitrou u Londonu pretvara se u ogroman karantin, bez mogućnosti za uspostavljanje bilo kakve kontrole. Čitajući, svako će se identifikovati sa sumasišavšim sveštenikom, ali će, čim odloži knjigu, steći trajni imunitet na paniku.

3. SLEPILO, Žoze Saramago

U romanu ovog nobelovca reč je, kako i sam naslov kaže, o epidemiji slepila. Međutim, dok čitamo, neminovno ćemo se zapitati da li je svaka epidemija slepilo. Zaslepljeni strahom i nemogućnošću da se suočimo sa okolnostima koje nam ne odgovaraju, vrlo lako možemo prestati da budemo ljudi. Saramago nas uči kako da to izbegnemo.

4. UPORIŠTE, Stiven King

U ovom postapokaliptičnom romanu, poznati majstor horora i fantastike opisuje svet u kome je mutirani virus gripa pobio 99% ljudske populacije. Oni koji su preživeli ovu pandemiju su se okupili oko dvojice lidera, čije će se grupe ubrzo naći na suprotstavljenim stranama.

Pročitajte i  Zagolicaće vam maštu: Prelepa Aleksis Ren!

Foto: Shutterstock

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *