3 načina da izbegnete zarazne čestice sa hrane za poneti - Men`s Health

3 načina da izbegnete zarazne čestice sa hrane za poneti

Kako zbog trenutne situacije odlazak u restorane i kafiće nije moguć, posebno je zaživela dostava hrane i pića. Međutim, koliko je ovaj vid usluge zapravo bezbedan?

Doktorka Kejtlin Velš, govorila je o tome kako izbeći da sa poručenom hranom pokupite i patogene čestice, za Livestrong.

1. Pre svega – istražite restoran od kog poručujete

“Kako svaki restoran (ugostiteljski objekat) samostalno kontroliše preventivne mere, usled pandemije, savetuje se da pre nego što poručite hranu, proverite restoran”, poručuje doktorka Velš. “Mnogi restorani su na svoje veb sajtove postavili mere preventive koje preduzimaju kako bi sebe i svoje mušterije zaštitili od širenja zaraze.”

Kako bi uveli preventivne mere higijene, mnogi restorani su uveli kao obavezu da njihovi zaposleni nose zaštitne rukavice i maske, kao i da na sat vremena sve radne površine dezinfikuju.

2. Odlučite se za beskontaktnu dostavu

Ukoliko je to moguće – svaka mera predostrožnosti, kao što je beskontaktna dostava, kojom maksimalno poštujete socijalno distanciranje, značajna je preventiva.

Neki restorani u svojim ponudama sada imaju vid dostave gde vam hranu ostavljaju ispred vrata. Na ovaj način se izbegava i kontakt putem novca, jer se plaćanje vrši elektronskim putem (što ne isključuje mogućnost ostavljanja bakšiša).

3. Bacite pakovanje

Iako za sada ne postoje evidentirani dokazi o tome da se neko zarazio preko pakovanja hrane, nedavno istraživanje, objavljeno u The New England Journal of Medicine, u martu, pokazalo je da se virus korona zadržava na plastičnim površinama i do 72h. Što ukazuje na to da bi ambalaža u kojoj donosimo hranu mogla da bude luka za usidrene viruse.

S tim u vezi, predlaže se da pažljivo prebacite poručenu hranu u posudu, a ambalažu bacite. Nakon toga dobro operite ruke i tek onda sedite da jedete.

Pročitajte i  Gradi mišiće i topi masne naslage: Sve što ste želeli da znate o whey proteinu

Zbog toga je izuzetno značajno da sve što unesete u kuću – od namirnica, tretirate kao potencijalno kontaminirano. Osobama, koje spadaju u visokorizične grupe, savetuje se da kupljenu hranu tretiraju sa rukavicama. Ovo se naročito odnosi na trudnice, one sa pratećim bolestima i starije od 65 godina.

Pitanje: Mogu li da se zarazim putem kontaminirane hrane?

Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, još uvek ne postoje dokazi o pacijentima zaraženim putem kontaminirane hrane. COVID-19 je virus koji napada respiratorni sistem i njegov glavni put prenosa je respiratorni trakt, a ne digestivni. Drugim rečima, da bi vas virus zarazio, potrebno je da dođe u kontakt sa bilo kojim delom respiratornog sistema, što je detaljno objašnjeno u analizi objavljenoj u februaru 2018. godine, pod nazivom Current Opinion in Virology.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *