Kad je vreme za preokret: Džejmi Oliver o trenutku kada je "sagoreo" i promenio svoj život - Men`s Health

Kad je vreme za preokret: Džejmi Oliver o trenutku kada je “sagoreo” i promenio svoj život

Džejmi Oliver je sa 44 godine sagoreo. Zbog toga je napravio preokret, počevši sa ishranom.

Kuvar u vatri

Intenzivan radni raspored upravljanja restoranom, televizijske produkcije i pisanja kuvara naterao je Džejmija Olivera da se zaustavi, razmisli i promeni stvari. Rezultat: bolja ravnoteža u ishrani – i životu.

 Da li si se nekada u životu našao u situaciji da shvatiš da ne živiš ono što propovedaš?

Kad sam napisao svoju knjigu “Superhrana za svaki dan” 2015. godine, to se dogodilo zbog toga što sam došao do momenta kad sam bio potpuno fizički i mentalno iscrpljen. Spavao sam tek po nekoliko sati i uopšte nisam vodio brigu o sebi. Pišući tu knjigu, zaista sam se koncentrisao na pravljenje recepata koji su davali sjajne ukuse, ali su bili i zdravi, a počeo sam i da učim dijetetiku u to vreme. Sada imam priznanje Kraljevskog društva za javno zdravlje četvrtog nivoa. To me je vratilo na kolosek i sve te principe poneo sam sa sobom dalje. Sada sam u saglasju sa svojim nutricionističkim timom. Da me ne shvatiš pogrešno, još uvek imamo sulude debate, ali generalno znam šta se očekuje od mene.

Šta je, po tvom mišljenju, bilo ključno, i fizički i mentalno, da održiš zdravu telesnu težinu?

Sve je u ravnoteži: mnogo dobrih stvari i ponešto od onoga za čim čeznete. Upotreba povrća je krupan deo cele te priče. Moja porodica i ja jedemo obroke bez mesa barem tri ili četiri puta nedeljno i mislim da je to zaista zdrav pristup – za naše lično zdravlje, a i za planetu. Pisanje moje najnovije knjige, “Ultimativno povrće”, bilo je čisto zadovoljstvo. Dalo mi je šansu da stvarno proslavim čitav spektar predivnog povrća i smišljam uzbudljive, zabavne načine da ga pripremim i poslužim.

Pročitajte i  Sladoled i mišići

Da li se tvoj pogled na povrće promenio vremenom i, ako je tako, kako?

Odrastajući uz hranu u pabu mojih roditelja, a onda kroz rad sa Đenarom Kontaldom i kasnije u River kafeu, na počecima moje karijere, uvek sam poštovao povrće. Mnogo italijanske hrane je izvorno bez mesa i kad jedeš sezonski, što bi svi trebalo da radimo kad god možemo, zaista dobijaš najbolje iz povrća. Zato ne bih rekao da se moj pogled promenio, već da je bilo zadovoljstvo gledati kako pogled prehrambene industrije i javnosti evoluira tokom godina. Povrće je savršeno i trebalo bi da koristimo svaku priliku da ga slavimo.

Postoji li recept kom se vraćaš kad ti je potrebno nešto zdravo i brzo i zašto baš taj?

U ovom trenutku kuvam mnogo jela s nudlama, posebno kad kasno stignem kući s posla. Mogućnosti su bezgranične i možeš da upotrebiš bilo šta što imaš u frižideru, zapravo, krajevi i viškovi su savršeni, pošto jednostavno sve to možeš da narendaš i ubaciš u šerpu. U knjizi “Ultimativno povrće”, na primer, imam predivnu supu od pečuraka, jelo s nudlama u malezijskom stilu, mirisnu i začinjenu, pa čak i salatu s nudlama u tajlandskom stilu. Dakle, jasno je šta mislim: nudle su stvarno odlična osnova za dodavanje raznih ukusa. Rekao bih i da ne možete da pogrešite sa velikom sečenom salatom.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *