Kad se krađa telefona pretvori u najbolji odmor ikad: Priča za sve zavisne od telefona - Men`s Health

Kad se krađa telefona pretvori u najbolji odmor ikad: Priča za sve zavisne od telefona

Priča sa tvitera

“Moja prva noć u Španiji. Prvi pravi odmor na koji sam otišao godinama nakon što sam počeo da budem frilenser. Dešava se se da mi neko izvuče ajfon iz zadnjeg džepa – što sam otkrio kasnije. Istovremeno živopisan krajolik poznat je i po džeparošima. Osetio sam se kao naivni turista, koji je previše lako nasamaren. To mi je upropastilo noć koja je dolazila. Međutim, grozan osećaj koji sam imao, ubrzo je ustupio mesto nečemu iznenađujućem.”

“Svestan sam i toga da sam privilegovan zbog mesta sa kog pišem. Ukradeni ajfon za mene jeste smetnja više nego nepremostiv trošak. Okolnosti koje su usledile, dovele su do toga da vrlo lako prebolim krađu. Budio sam se svakog jutra, prema plavom sunčanom nebu, osećaj kakav bih uporedio sa onim koji dolazi nakon nepreglednih meseci hladne zime. Bio sam smešten u gradu na obali, odakle sam mogao da posmatram paradu Mardi Gras, sa svoje terase. Bio sam bezbedan i nepovređen, što je više od onoga što sam mogao da kažem, nakon što sam bio odžeparen prošle godine. Osim toga sam i dalje veoma bio na odmoru.

Sigurno je da sam posle tog događaja više obraćao pažnju na potencijalne džeparoše, skitnice i stopere, ali isto tako, bio bih idiot, da sam bio fokusiran na ono negativno.

Bilo je tu nekoliko odevnih kombinacija, spakovanih da zablistaju na instagramu – što više nije bilo moguće. Bilo je pomalo neprijatno iskustvo kontaktirati prijatelje sa recepcije hotela, umesto porukama. Međutim, ispostavilo se da je digitalni detoks, nešto što mi je bilo neophodno.

Da nisam odžeparen, verovatno bih šest predstojećih dana proveo u fotografisanju, uređivanju fotografija, slanju prijateljima po grupnim četovima, takođe, njihovom postavljanju na Instagram i Tviter, uz izveštačene opise. Pročitao bih pola stranice knjige koju sam poneo, značajan odlomak postavio na svoj Instagram stori i zatim pao u bezdan skrolovanja. Bio bih toliko zauzet opisivanjem drugima koliko mi je lepo, da bi se moj odmo sigurno samo pretvorio u još jednu nedelju kreiranja kontenta.

Kao neko ko se bavi pisanjem i ko je možda previše aktivan na Tviteru, vreme koje provodim sa telefonom u rukama je nešto kao prirodno stanje za mene. Zapravo, nisam mogao ni da se setim kada sam poslednji put bio bez nekog uređaja u rukama. (Posumnjao sam da mi je raspored prenatrpan i na to koliko mi je potrebna joga, jutro nakon izbora 2016. godine).

Pročitajte i  Jer putovati se mora: Naj destinacije za 2018. godinu

Priznajem, voleo bih da sam mogao da napravim neki neodoljivi selfi, ali da budem odvojen od ajfona, je bila pristojna cena za nedelju dana novih dnevnih navika, bez konstantnog gledanja u naslove koji mi dižu pritisak, e-mail-ova ili poruka na društvenim mrežama od trolova koji samo vole da istaknu koliko duboko nisu saglasni ili su ljuti zbog nečega što sam pisao. Rešio sam da samo to sve pustim. Šta sam drugo mogao? Prema aplikaciji “Pronađi moj ajfon”, moj uređaj je bio u je****j Holandiji!

Ono za šta definitivno nisam bio pripremljen je koliko brzo je to što sam isključen uticalo na promenu mog ponašanja i mentalnog stanja. Moja koncentracija je bila znatno bolja, za početak: Pročitao sam čitav roman u jednom dahu. Preplivavao sam dužine hotelskog bazena dok ne ožednim, a čak sam pisao i dnevnik. Na okupljanje sa prijateljima za večeru sam dolazio na vreme, što je značajna razlika u odnosu na moje uobičajeno ponašanje – slanje poruke “kasniću 10 minuta”. A te večere su bile ukusne, iako ih nisam fotografisao telefonom. (Takođe, nije bolelo to što sam u izuzetno gej-prijateljski naklonjenom gradu – nije mi bila potrebna pomoć aplikacija da se sprijateljim sa ljudima. Ali to je druga priča.)

Biti potpuno “bez struje” nedelju dana, značilo je i to da sam se poslu vratio neverovatno odmoran i jači. Dok pišem ovo, moja osiguravajuća kuća isporučuje na moju adresu novi telefon, ali ja već sada razmišljam o tome kako ću promeniti svoj pristup njegovom korišćenju. Koliko bolje sam spavao dok nisam imao ekran u koji bih buljio do kasno u noć. Koliko nije bilo stalno iskačućih notifikacija za kojima bih odmah posegao. Kako je potpuno u redu razmišljati o nečemu sam sa sobom, a ne podeliti to na Tviteru.

Jedna stvar se verovatno ipak neće promeniti. I dalje pravim predobre selfije.”

Izvor: Filip Elis/Men’s Health

Foto: Shutterstock

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *