Rizici uživanja u zatvorenim bazenima - Men`s Health

Rizici uživanja u zatvorenim bazenima

Zatvoreni bazeni su vredna imovina, kako za rekreativce, tako i za profesinalne sportiste. Ono što ih čini posebno ugodnim jeste njihova dostupnost tokon čitave godine, a posebno u periodu zime. Topla voda i zatvoren prostor posebno prijaju deci i starijima, a često se preporučuju i u terapijske svrhe. Međutim, ispod površine mirne vode, vrebaju skrivene opasnosti.

Bolesti

Hemijska sredstva kojima se tretira voda u bazenima, čini je bezbednom za plivače od bolesti i infekcija. Bazeni u kojima se sredstva za čišćenje ne primenjuju, ili to bar nije dovoljno redovno, pretvaraju se u toksična okruženja. Zbog toga je redovna kontrola vode i često prečišćavanje ključno za zdravlje svih koji uživaju plivanje u zatvorenim bazenima. Najrasprostranjenija je upotreba hlora – on reaguje u dodiru sa urinom, bakterijama i virusima. Usled neuspele dezinfekcije vode u bazenima rezultat može da bude širenje bolesti koje izazivaju bakterija E. Coli i vodeni parazit Guardia, posebno u periodima vladavine gripa.

Reakcije na hemikalije

Hlor je gas bez mirisa, ali jedinjenja hlora koja nastaju usled reakcije sa amonijakom ili organskim zagađivačima imaju jak miris, po kom se i zna da je bazen čišćen hlorom. Određena jedinjenja – hloramini, kao što je dihloramin rezultiraju nadraženim očima i nosnim kanalima. Trihloramini i trihalometani nastaju sa porastom zagađivača u bazenskoj vodi. Tada se plivači žale na asmatične reakcije, a česti su šištanje i kašalj. Ono što je još karakteristično za zatvorene bazene jeste nakupljanje štetnih hemikalija u vazduhu, zbog loše ventilacije i isparavanja hemikalija. Čak i najbolja ventilacija ne može da nadoknadi nedostatak UV zraka koji uništavaju nusprodukte procesa dezinfekcije – zbog čega neki bazeni koriste posebnu ultraljubičastu svetlost ili tretiraju vodu ozonom pored primene hlora. Na ovaj način se i voda i vazduh u zatvorenim bazenima poboljšavaju.

7 razloga zašto je plivanje kralj svih vežbi

Pročitajte i  Brzo jedete? Loša navika koja može narušiti vaše zdravlje

Udar groma

Ovaj podatak možda će zbuniti sve one koji se bave pokrivanjem zatvorenih bazena. Provodnici niskog otpora, kao što su vodovodne i gasovodne cevi, mogu da sprovedu grom u blizinu ili unutrašnjost zatvorenog bazena. U ovim situacijama ljudima koji su u kontaktu sa vodom ili metalnim površinama preti rizik od teških povreda. Nacionalni institut za zaštitu od udara groma preporučuje da kada je udaljenost munja od 10 do 16 kilometara od poseda na kom se nalazi zatvoreni bazen, bazene bi iz bezbednosnih razloga trebalo evakuisati. Niko ne bi trebalo da se nalazi u blizini zatvorenog bazena bar pola sata od udara poslednjeg groma na tom području.

Usputne opasnosti

Osim groma, bakterijskih infekcija i hemikalija postoje opasnosti na koje bi trebalo, takođe, obratiti pažnju. Pre ronjenja morate da znate dubinu bazena. Ronjenje u tamne dubine bazena može da bude smrtonosni poduhvat za neiskusne plivače i ronioce, pa čak i za one sa iskustvom. Kad ste već tu, nije na odmet da ispoštujete i jedno od osnovnih pravila ponašanja na bazenu – da ne trčite oko ivica bazena zbog mogućnosti da se oklizate i gadno povredite ili čak “izgubite glavu”.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *