Buđenje uz alarm vas čini još umornijim - Men`s Health

Buđenje uz alarm vas čini još umornijim

Buđenje uz tonove koji se svakodnevno ponavljaju učiniće da se probuđeni osećate kao u polusnu, a ova pojava je poznata kao inercija spavanja. Osim neodoljive želje da se vratite u krevet, inercija spavanja uticaće na vaše funkcionisanje tokom dana i donošenje odluka.

Pojava je prvi put primećena i opisana među pilotima američkog vazduhoplovstva, u 1950. godini.

I danas, ova pojava je posebno opasna po ljude čiji poslovi su takvi da se neposredno nakon buđenja nalaze u opasnim situacijama – vatrogasci, piloti i sl.

Strategija za kvalitetniji san: Sperite insomniju

Nedavno istraživanje povezalo je buđenje uz alarm sa inercijom spavanja.

“Ako se ne razbudite kako treba, vaša sposobnost za rad samo će opadati u naredna 4 sata od buđenja, što je uzrok brojnih nezgoda koje se dešavaju”, objasnio je autor istraživanja Stjuart Mek Ferlen, za Men’s Health.

Naučnici savetuju da promenite zvuk alarma u nešto melodičnije, dok oni rade na tome da pronađu idealan zvuk za buđenje. Naime, ispostavilo se da neprirodno pištanje, razdražuje i zbunjuje mozak u ranim satima, nakon sna, što je potencijalan uzrok jutarnjeg neraspoloženja. Jedna od njihovih preporuka je pesma Close to me, grupe The Cure.

Inercija spavanja je nešto na šta se žale i astronauti iz Međunarodne svemirske stanice, tvrdeći da utiče na loš performans. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom žurnalu PLOS one.

Foto: Shutterstock

Izvor: Men’s Health

 

Pročitajte i  Odakle dolazi umor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *