Kada pesma probudi zver u nama - Men`s Health

Kada pesma probudi zver u nama

Znamo da nas muzika motiviše, ali kako se to tačno dešava u našem telu? Pitali smo dr Džesiku Gran iz muzičke i neuro laboratorije Vestern univerziteta da nam ponudi neke od odgovora na ovo pitanje!

Rokenrol za duži život

Vaš novi ritam

Četvorobitne pesme vam daju najviše energije: Probajte „Legend has it“ (Run the Jewels), pa „Learn to Fly“ (Foo Fighters), i… „Take on Me“ (A-Ha)

1 Vibracija

Vaše spoljašnje uho filtrira zvučne talase u srednje uho i onda u unutrašnje, gde vibriraju 200 mikrolitara tečnosti u vašem pužu (kohlei). Majušne ćelije dlaka osećaju ove pokrete i prebacuju vibraciju u električne signale koji podstiču emitovanje glutamata. Reč je o neurotransmiteru koji stimuliše nervna vlakna da nose signale do mozga.

Vežbanje u ritmu: Zašto nam muzika pomaže?

2 Prevod

Vaše auditivno moždano stablo i auditivni korteks primaju zvuk i razlikuju visinu, note i melodiju, a vokali idu u Vernikeovu zonu mozga. Prvo su sažvakani, kao reči odraslih u Snupiju, ali uskoro postaju jasne (nauka i dalje nije otkrila zašto).

Ritam ovih pesama podiže raspoloženje za seksi nestašluke

3 Povezivanje

Visina, note, melodija i reči putuju do limbičkog sistema ili sistema emocionalnog odgovora vašeg mozga, koji se fokusira na brz tempo i akord nenaglašenog tona koji prethodi naglašenom. U ovoj regiji, amigdala povezuje pesmu i lepe uspomene (kao kada ste je čuli tokom trčanja od 5 kilometara gde ste se dobro pokazali).

4 Osećaj

Sa aktiviranim limbičkim sistemom, neuroni pucaju u nucleus accumbens kada nastaje nalet dopamina – hemikalija mozga koja je povezana sa orgazmima. Ove vibracije prave eho kroz cerebralni centar za nagradu, a visok nivo dopamina nadjačava umor i uznemirenost.

Rok muzika iz drugog ugla: Najpoznatiji logoi čuvenih bendova

5 Završetak

Sa poslednjim notama pesme, nalet dopamina se smanjuje, vraćajući vas gde ste počeli, ali sa prijatnim osećajem postignutog zadatka i snažnijim usađenim pamćenjem moći pesme. Iskoristite ovo u perspektivi kao svoju prednost.

POGLEDAJTE:

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Početak nedelje: Vežbe od kojih će vam otpasti ruke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *