Inženjer na poslu, Betmen u teretani! - Men`s Health

Inženjer na poslu, Betmen u teretani!

Kako biti superheroj a ne izazvati podsmeh okoline? Naravno, treningom.

piše: Igor Karanov

Kad bi neko bio uočen kako jurca među soliterima ogrnut plaštom i bori se za pravdu spasavajući nedužne ljude, pse i mačke, sva je prilika da bi ga većina smatrala običnom budalom. Zašto? Svaki normalan čovek želi da bude superheroj. Ne da bi trčao unaokolo u helankama i izgovarao duhovite opaske, već zbog toga što bi u svakodnevnim borbama koje sadrže svi naši životi zgodno došla neka natprirodna snaga ili moć. A i, ako bismo bili potpuno iskreni, malo koga je mimoišla situacija u kojoj je želeo da preuzme zakon u svoje ruke i podeli malo tako teško dostižne pravde i učinio svet lepšim mestom za život.

DOBRODOŠLI U PAKAO: Kriza srednjih godina

Naravno, sve što je bilo kom čoveku na bilo kom kraju planete ikada palo na pamet, u Americi već postoji. Tako je i fenomen poznat kao vigilantizam (stručan naziv za potrebu da se pravda preuzme u svoje ruke) u sjedinjenim državama uspeo da pronađe svoj lex-specialis. Nagruvanim i fino utreniranim momcima koji ne mogu da odole potrebi da se uvuku u tesnu odeću neobičnog kroja i pomažu nejači, naravno, pod uslovom da time ne krše postojeće zakone, omogućeno je da nesmetano rade svoj posao. Bilo da podražavaju postojeće junake stripova i filmova, ili da su izmislili neke nove karaktere, ovi tipovi, uz dosta dobre volje i još više papirologije, mogu da sarađuju s policijom, vatrogascima i ostalim službama zaduženim za red i mir. Da izviđaju, javljaju i, ukoliko to bezbednosne mere dopuštaju, intervenišu.

KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

Na ovom kraju planete, ipak, teško je i zamisliti tu situaciju. Čak i kad se prenebregne kabasta procedura usvajanja novih zakona, tradicionalna skepsa prema idejama pojedinaca i poslovična krutost bezbednosnih struktura, kako bi, recimo, izgledalo otvaranje tekućeg računa ili overa zdravstvene knjižice? Ime? To i to. Godina rođenja? Ta i ta. Stručna sprema? Saobraćajni tehničar. Zanimanje? Betmen.

Zašto se stalno takmičimo: 6 metaboličkih promena koje izaziva suparništvo

Pročitajte i  Ako niste jutarnji tip ovo su trikovi će vam pomoći

Momentalno bi pala ona uvežbana rečenica za vanredne situacije: “Samo trenutak, moram da vidim sa šefom.” Pored toga, teško je i zamisliti izraze lica ljudi koji su se godinama obučavali, učili i sticali iskustvo u svom poslu, bilo da su vatrogasci, policajci, služba spasavanja ili hitna pomoć, kad vide tipa u šarenom kako teatralno uskače u vatru a da nema pojma o protokolima ključnim za takvu vrstu akcije. Ako bi se izvukao bez pedagoške ćuške u potiljak i kroz zube proceđenog “Beži tamo!” moglo bi se reći da je dobro prošao.

Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost

I pored svega, čovek ne može a da ne bude superheroj. Barem na holdu. Na narednim stranama može se pronaći osnovni sistem vežbi onih koji su uspeli da ostvare svoj životni san i postanu spajdermeni i betmeni sa radnom knjižicom. Važno je biti spreman, a nevolja kad dođe – dobrodošla je.

POGLEDAJTE:

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> @menshealthsrbija

Foto: Shuttestock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *