Pauze na poslu: Kad i koliko ih praviti? - Men`s Health

Pauze na poslu: Kad i koliko ih praviti?

Dođete na posao, skuvate kaficu, pa proveravate mejlove i radite na svom dnevnom planu poslovnih obaveza, a onda oko 13, 14 hnapravite pauzu da nešto pojedete i okrepite se? Najnovija istraživanja otkrivaju da pravite elementarnu grešku kad je odlazak na pauzu u pitanju.

Saznajte: 15 stvari koje morate da uradite 15 minuta pre razgovora za posao

SREDINA JUTRA: NAJBOLJE VREME ZA PAUZU

Profesorke Emili Hanter i Sindi Vu sa Univerziteta Bejlor istraživale su koje je doba dana najbolje za pauzu na poslu i otkrile su da rani popodnevni sati nisu idealni za pauzu, već da predah od obaveza treba da napravite sredinom jutra.

One su dokazale da odmor u ovo doba dana najbolje popravlja energiju, koncentraciju i motivaciju. Takođe je otkriveno da pauze koje pravite kasnije u toku dana imaju mnogo manji efekat.

Kada konačno napravite pauzu, imajte na umu da ne bi trebalo da radite bilo šta što je povezano s poslom, već da to vreme iskoristite da predahnete i povratite energiju. Vi birate šta ćete raditi za vreme pauze. Možete da obavljate i lakše poslovne obaveze sve dok ne postanu opterećenje.

Otkrijte i Kako da se obučete za posao?

VIŠE KRAĆIH NEGO JEDNA DUŽA PAUZA

Ako primetite da vam više odgovaraju učestalije kraće pauze umesto jedne duge pauze, odlučite se za ovaj vid odmora.

U jednom istraživanju, obavljeno je ispitivanje u kojem je učestvovalo 95 zaposlenih između 22 i 67 godina tokom jedne radne nedelje.

Svaka osoba je morala da zabeleži svaku pauzu koju je uzeo tokom radnog vremena. Rezultati su pokazali da su zaposleni iskoristili 959 pauza, odnosno u proseku dve po osobi.

Pročitajte i  Majice sa printom

Takođe, ispitivanje je pokazalo da su ljudi koji su uzimali više pauza, imali manje problema sa tegobama kao što su glavobolje, poremećen vid i bolovi u leđima.

Pročitajte: Hranite se zdravo i tokom radnog vremena

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *