Pakleni dvotočkaši: Upoznajte najveće favorite ovogodišnje Xross Challenge trke - Men`s Health

Pakleni dvotočkaši: Upoznajte najveće favorite ovogodišnje Xross Challenge trke

Miris benzina u vazduhu, auspuh koji se puši, turiranje motora i adrenalin koji udara u glavu – ako vam se i vama od ovih pojmova znoje dlanovi od uzbuđenja, onda ste došli na pravo mesto! Upoznajte se sa “Hard enduro izazovom“, ekstremnim moto sportom u kome takmičari voze motore off-road terenima, kroz planinske i šumske predele, koji će i ove godine okupiti neke od najboljih vozača na svetu.

Motorcikliste na nepredvidivim trasama čekaju teške uzbrdice, nizbrdice, kamenjari, potoci, balvani, blato i prašina koji će do krajnjih granica testirati i njihovu izdržljivost, ali i izdržljivost njihovih dvotočkaša.

Foto: Predrag Vučković

Hard enduro je specifičan u tome što iste trke voze i profesionalci i amateri, i žene i muškarci, a na deonicama koje su isuviše teške dozvoljeno je da vozači jedni drugima pomažu ili da u pomoć pritekne publika. Za ovogodišnju Xross Challenge trku, koja će se tokom tri dana (od 14. do 16. juna) održati na Tari, prijavilo se više od 150 takmičara iz 14 zemalja. Oni će se takmičiti podeljeni u tri kategorije po težini – Pro, Expert i Hobby – pri čemu će najteži izazov imati Pro klasa.

Foto: Shutterstock

Ovom prilikom predstavljamo vam neke od najvećih pretendenata na Xross Challenge tron u najtežoj klasi:

Vejd Jang – extreme enduro prodidži

Vejd Jang (23) iz Južne Afrike jedan je od najboljih hard enduro vozača na svetu. Sa samo 16 godina upisao se u istoriju hard endura tako što je postao najmlađi vozač koji je pobedio na čuvenoj trci “Roof Of Africa”. Prošle godine je postao najmlađi vozač koji je trijumfovao na jednoj od najtežih svetskih trka, Red Bull Romaniacs, a u karijeri se može pohvaliti medaljama sa takmičenja Hell’s Gate, Sea To Sky, Red Bull Megawatt 111, Extreme XL Lagares, Machete Hard Enduro… Njegova brzina, tehnika i fokusiranost doneli su mu poštovanje ne samo publike već i konkurenata, a na Taru se vraća da odbrani titulu Xross Challenge šampiona iz 2018. godine.

Pročitajte i  Opstanak najjačih: Ovako ćete prvi proći kroz cilj
Foto: Predrag Vučković

Lars Enokl – amater u hard enduro svetu

Izazov na Tari prihvatio je i Lars Enokl (30) najbolji hard enduro vozač iz Austrije, koji prvi put dolazi na Xross Challenge. Lars je među 10 najboljih vozača na svetu, rame uz rame sa profesionalcima, iako je on privatnik – amater koji iza sebe nema ni jedan veliki trkački moto brend. To ga nije sprečilo da bude dostojan rival profesionalcima, te osim što vozi sve veće trke u svetu, često je i na podijumu.

Foto: Privatna arhiva
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *