Džejms Marsden je mašina koja sluša svoje srce - Men`s Health

Džejms Marsden je mašina koja sluša svoje srce

Džejms Marsden je mašina koja sluša svoje srce

U seriji Zapadni svet on je android kauboj, robot sa misterioznom prošlošću. Ali privatno, nema ni r od robota zato što je reč o liku koji se ne stidi svojih emocija. Popularni holivudski glumac za MH otkriva svoje lekcije o ljubavi, razvodu, porodici i svemu onome o čemu muškarci ređe govore.

Za početak, malo MH tematike: glumac tvrdi da je vežbanje „najjeftiniji antidepresiv na svetu”. Trčao je polumaratone i triatlone, a stazu od 5 km prelazio za 20 minuta. Ali, priznaje da je umeo i da pretera: „Kad sam u dobroj kondiciji, ljudima deluje kao da nisam dobro. Imaju onaj pogled ’trebalo bi da pojedeš nešto’, jer nekad baš umem da smršam”. Otuda i treninzi s tegovima, uz malo ugljenih hidrata. „Sad već prelazimo sve granice s tim utezanjem. Ubijamo boga u sebi da bismo držali ugljene hidrate podalje i imali pločice”, kaže on. „Ljudi gube kontrolu i to ne izgleda zdravo. Neću to nikada da radim”.U rasparenoj trenerci i s tom razbarušenom kosom koja viri ispod bejzbol kačketa, Marsden izgleda kao kombinacija srdačnog gospodina i nagruvanog gimnazijalca. Pruža mi ruku i sedamo za sto od grubo tesanog drveta. „Je l’ ti hladno?”, pita me. „Ja volim da je hladno, tako da slobodno možeš uzeti moju jaknu”. Poput lika kog igra u Zapadnom svetu, dobronameran je i nesavršen. Društven je, ali voli samoću. U srednjoj školi posle časova bi odlazio kući da gleda stend-ap komedije Edija Marfija i Ričarda Prajora. Znao je napamet skečeve iz emisije Uživo subotom uveče i izvodio ih drugima. „Nisam bio prototip bilo koga“, kaže Marsden. „Nije mi bilo važno kako se oblačim. Nisam jurio neke uspehe; nisam bio mister maturske večeri niti kapiten fudbalskog tima. Nisam bio faca u školi“.

Džejms Marsden je mašina koja sluša svoje srce
Foto: Art Strejber

Roditelji su mu se razveli kada je imao devet godina. Sa svoja dva brata i sestrom živeo je uglavnom kod majke u Oklahomi. Otac ih je viđao povremeno. „Izgleda da sam imao dobar odbrambeni mehanizam kada sam bio klinac”, kaže i dodaje da je to shvatio tokom neke terapije kao već odrastao čovek. „Šta god da mi je život bacio pred noge, nekako sam izlazio nakraj s tim. Kad odraste, čovek shvati da se zapravo tako branio od svega. Kao dete trudio sam se da se ne plašim ničega i da se sa svime izborim po bilo koju cenu. To možda nije bio najbolji način, ali je bio jedini mogući u tom uzrastu”. Kao tinejdžeru, sekcija glume mu je izgradila samopouzdanje i dala novu strast. „Tek krajem srednje škole devojke su počele s komentarima tipa: odakle se ovaj stvorio?. Tada sam stajao ispred ogledala i postavljao sebi to pitanje: Ko si ti? Sad imaš muda i ličnost. Imaš identitet! Zahvalan sam što sam tada našao svoje mesto gde sam osećao da sam konačno dobar u nečemu”. Posle nešto manekenskih tezgi (dodatak JC Penney u Sandeju) i malo studija (tri semestra), Marsden se sa svojih devetnaest godina preselio u Los Anđeles. Nije započeo karijeru kao Versačeov model, kako piše po internetu. „Svi iz bog te pitaj kog razloga misle da sam bio poznati model”, kaže on. Na TV-u se pojavio sa prvom ulogom u ABC seriji Drugi Noa i, dobro, jeste proveo celo poslepodne pozirajući u Versače odeći za četiri stranice jednog magazina. Od tada, za Marsdenom se padalo u nesvest radi niza različitih uloga koje je tumačio, poput Kiklopa, Džona Kenedija u Batleru i verenika Rejčel Mekadams u Beležnici.

Ima tuge iza njegove iskrenosti i humora. Žena mu je podnela zahtev za razvod 2011. i za njega je to do sada nešto najteže što se desilo. „Volim je”, kaže Marsden. „I pitam se da li ja upravo ponavljam ono što su moji roditelji uradili? Znaš, ne želiš da doživiš to kao svoj neuspeh”. Posle jedanaest godina braka, Liza Linde, majke njegove dece Džeka i Meri, tražila je razvod. Vezu su započeli kada im je bilo dvadesetak godina , „dosta mladi”, kako kaže Marsden. Odrasli su u dve sasvim različite osobe i udaljili se. Roze Koste mu je kasnije rodila i treće dete, Vilijama Luku. Sada veruje da mu je razvod bio neophodan da sazri. „Teško je i kida srce. Ali nisam izbegavao rastanak, kao što su to radili moji roditelji. I to je isto važno. Nisam se razdvajao samo od svoje žene, već i od dece, doma, porodice. To su stvari na koje te život bolno podseća svakog dana. Znaš ono kad misliš: kakva je to lekcija i šta sad ja treba da naučim iz nje?”.Jedna dobra stvar je izašla iz svega toga: bliska, mada nekonvencionalna porodica. „Baš sam imao sreće“, kaže.

Njegova bivša žena, deca i sadašnja devojka, dvadesetdevetogodišnja britanska pop pevačica Edaj (alijas Ema Dajgman) idu zajedno na odmor. „Neko ko gleda sa strane, sigurno se pita kakva je to uvrnuta hipi komuna”, kaže kroz smeh. I to funkcioniše? „Kada je ljudima stalo, brižni su prema deci i samo žele da jedni drugima poklone ljubav, kako da ne pozdravite to?”.

View this post on Instagram

You will never be too big for me to carry you on my shoulders. You will never be too big for me to sing you to sleep. You’ll never be too big to punch me in the arm. Or for me hold your hand. You’ll never be too big to tell me all the different animals you are. A hawk. A dragon. A dinosaur. A Dragonhawkasaurus? You’ll never be too big to stop jumping, rolling, running, cartwheeling, flying, crying, smiling, climbing or sliming! No matter how many years old you grow to be, that magical spirit you lead with will never grow old. It will carry you, through the trees and up into the skies, surrounding you with those colors only your eyes can see. And, my angel, you’ll never be too big for me to hold you, and tell you that I love you. Happy 13th Birthday, my little teenager. I love you. ❤️ Dad

A post shared by James Marsden (@james_marsden) on

Deda mu je ostavio delić mudrosti. „Rekao mi je: Uradi pravu stvar, čak i dok te niko ne gleda. Meni je to kao testament”, kaže Marsden. I tu su ga stigle emocije. „Naučio me da radim dobre stvari i budem dobar čovek. Da život živim, ne da ga posmatram. Da budem karakter, posebno svojoj deci”. Želeo je da bude dobar otac. „Naučio sam da sve najkrupnije stvari uopšte nemaju veze sa mnom, da se radi o nekom drugom i o tome šta si spreman da učiniš za njih. ”Njegov najstariji sin, sedamnaestogodišnji Džek, lane je imao svoj catwalk debi na fešn viku, noseći odoru sa krznenom kragnom. „Zaista sam ponosan na njega”, zasjao je glumac. „Je l’ zvuči sumanuto ako kažem da bih voleo da sam bio kao moj sin?”. Video je neku decu u blizini kako se rvaju po prljavštini. „U nekom trenutku moraš da ih pustiš u divljinu”, kaže smejući se. „I tada moraš da se nadaš da si uradio pravu stvar. Ali, od svih dostignuća i uspeha u životu, očinstvo je nešto na šta sam najponosniji. Najviše me ispunjava. Uvek sam samokritičan, međutim, uopšte mi nije problem da kažem kako sam dobar tata”. To podrazumeva i obavezu da pokažeš deci kako da se izbore kada nešto zeznu.

Pročitajte i  STORY LIČNO - Aleksandra Gudelj: Sve sam lepša i mlađa (VIDEO)
Džejms Marsden je mašina koja sluša svoje srce
Foto: Art Strejber

„Da bi postao čovek, potrebno je da vidiš svog heroja kako je zabrljao i podbacio u nečemu”, kaže on. „To je po mom mišljenju mnogo važnije od toga što si popularan, filmska zvezda ili glumac. E, tu je suština karaktera – znaš ono, kad ti se desi sranje u najgorem momentu, kako se tada ponašaš? Deca te gledaju i po tome oblikuju osobu koja će postati i kakva treba da budu”.Marsden zna da, kad god pokuša, makar i fejlovao, trud je na neki način uspeh. „I ponosam sam i srećan što radim to što radim. Želim da pokrećem druge. Volim kad me zaustave da mi kažu da vole to što radim ili da sam im zabavan, ili da sam ih rasplakao. To mi je uvek važno. Ali, i kada toga više ne bi bilo, bio bih srećan što sam potpuno ostvaren i što moja sreća ne zavisi od uspeha u Holivudu. Kada iskoračim iz svega, želim da budem ispunjen. Toliko toga u životu još ostaje da damo, ljubav i iskrenost. Želim da slušam svoje srce. Sad sam otišao predaleko. Moram da se zaustavim, postajem previše emotivan”.

Tekst: Danijel Bačer
Fotografije: Art Strejber

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *