DOBRODOŠLI U PAKAO: Kriza srednjih godina - Page 4 of 5 - Men`s Health

DOBRODOŠLI U PAKAO: Kriza srednjih godina

…tatamiju demonstrira eksplozivnost i brzinu kretanja, kakve se retko viđaju kod nekog ko nije profesionalni borac i ko nema 25 godina. Osim toga, sve što je ljudsko, nije mu strano. Vodi aktivan život koji uključuje brojna putovanja po svetu, ljubav kod kuće i druženja u kafani. Dakle, svoju vitalnost ne čuva fanatičnim grickanjem šargarepe i hiperbaričnom komorom, već samim životom u svim njegovim najprirodnijim oblicima. I, da, svoju harizmu nije izgradio na namrštenom pogledu samuraja i mudrim sentencama koje bi se prolomile iz dugog ćutanja, nego na provokativnim šalama koje sustižu jedna drugu i mangupskom osmehu dorćolske proizvodnje, koji mu gotovo nikad ne silazi s lica. Ako postoji neki univerzalni formular o tome šta bi muškarac želeo od života nakon pedesete, u njemu bi stajala Vesovićeva slika. I ja bih ga odmah potpisao. Zanima me kako je on prebrodio životni period između 45. i 55. godine i dileme u kojima se ja sada nalazim.

Velibor Vesović, Foto: Luka Šarac

U tom periodu samo sam osetio da me manje hoće povrede i bolovi. Pokojni Kaze, instruktor karatea koji je dolazio kod nas, rekao mi je davno: ‘Do pedesete te sve boli, posle toga više ništa ne osećaš’. I zaista je tako. To mi se dopada. Da li je tome razlog neka promena u organizmu, ili to što je čovek manje izložen grubostima u radu jer ljudi imaju respekt prema njegovim godinama, ne znam, ali moguće je da ima i jednog i drugog. Sve u svemu, dugo nisam imao nikakvih ozbiljnijih povreda – da kucnem u drvo. A pre je toga bilo u izobilju”, priča Vesović.

Ipak, hemija kaže da se posle pedesete smanjuje nivo svih onih hormona zaduženih za regeneraciju tkiva, pa zbog toga svaki oporavak duže traje. Uz to, opada i kalcijum, smanjuje se elastičnost ligamenata, istanjuju se hrskavice, zglobovi postaju manje pokretljivi. „Elastičnost se zaista smanjuje”, priznaje on. „Međutim, još u mladosti, sa 22 ili 23 godine, imao sam dve operacije kolena. Reč je o meniskusu, pa smanjenu pokretljivost kolena pripisujem tome. U to vreme vađenje meniskusa je bila ozbiljna operacija, koleno se otvaralo, tako da je i okolno tkivo bivalo oštećeno. Sad je to bezmalo ambulantna intervencija pa mislim da ni posledice više nisu takve. Ležalo se u bolnici i po mesec dana, pa s vremenom, kad se stvari slegnu, đavo dođe po svoje. Moj kum, koji radi u Švajcarskoj i koji je otprilike u isto vreme imao tu intervenciju, ne može da savija kolena. Sada ide na neku dodatnu terapiju, ubrizgavaju mu neke gelove koji sprečavaju trenje kostiju. Vidim da generalno svi instruktori mojih godina imaju problema s kolenima. Ona se u aikidou dosta troše. Eto, za toliko mi je smanjena pokretljivost. Lično nemam neke drastične probleme, mogu da savijam kolena, samo mi treba…

Inicijalizacija u toku...

1 thought on “DOBRODOŠLI U PAKAO: Kriza srednjih godina

  1. Mnogo snazan pogled na sopstveno odrastanje u psiholoskom pogledu radi fizickog,neminovnog slabljenja.to je to sto izaziva krizu srednjih godina a ne uspesi i neuspesi u proslosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *