KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku - Page 3 of 3 - Men`s Health

KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

… fizički izgled. A to nije jeftino. Tu su članske kartice fitnes-klubova, atraktivna garderoba, frizerski saloni, izbeljivanje zuba, kozmetika, sve to košta. I pored svega toga, često se osećaju nesigurno u vezi s nastupom: koje osobine da pokažem, a koje da sakrijem? Da li je okej smejati se glasno? Smem li da pokažem inteligenciju ili imam veće šanse ako se predstavim kao glupača? Sve to zahteva ogroman napor pa nije čudno što je sve više žena frustrirano”.

I gde je tu onda prostor za romantiku?„Jedino rešenje koje ja vidim jeste da žene počnu da jure romantične tipove, a onda će njih sve više biti”, kaže dr Fišer.

Ili, što bi rekao Duško Dugouško: „Ako lutka hoće zeca, dobiće zeca!”.

LJUBLJENJE I ZALJUBLJIVANJE

U svetlu tumačenja romantike kao sklonosti idealizovanju i slavljenju univerzalnih vrlina, momci se sudaraju s potpuno drugačijom problematikom. Nekoliko onlajn istraživanja Men’s Health-a pokazalo je da se u poslednje vreme poštovanje u ophođenju, fini maniri i ljubaznost najčešće protumače kao flert, a onda odmah kreće boj za odvlačenje u krevet, zajedničko letovanje i verenički prsten. Pa ti budi fin! S druge strane, ali u istom smeru, svako pokazivanje romantične strane ličnosti dovodi do etikete manipulatora. Iz nekog razloga devojkama je teško da poveruju kako je muškarac stvarno takav. Ipak, dve britanske i jedna američka studija, koje su obuhvatile stotine hiljada ispitanika, nepobitno su utvrdile da su muškarci romantičniji od žena. Među 1.300 pitanja na koja su odgovarala oba pola bilo je i šta smatraju romantičnim gestom. Dok su žene mahom pominjale maštovite i nimalo jeftine poklone, duga i daleka putovanja i zaštitnički odnos, muškarci su bili mnogo jednostavniji: želeli su da ih neko voli i poštuje do kraja života šta god se desilo, i svaki dokaz takve ljubavi za njih je izliv romantike. Nema skupih poklona, nema interesa, samo emocija. Takođe, američka studija je pokazala i da mnogo manje muškaraca ima loše mišljenje o svojim nekadašnjim partnerkama nego što je to slučaj sa ženama, kao i da momcima treba mnogo više vremena da prebole raskid, iako uglavnom izbegavaju da plaču pred drugima. Ako bi se ispod svega podvukla crta, stvar je više nego jasna: one hoće da budu zaštićene, oni hoće da budu voljeni. Šta je od to dvoje romantičnije?

Pročitajte i  "ONA PRAVA": 7 znakova uz pomoć kojih otkrivamo da li je neko baš za nas

Ipak, kako bi rekao legendarni Zvonko Mihajlovski, statistika je kao bikini: mnogo toga otkriva, ali najvažnije sakriva. Primera radi, jedno istraživanje pokazuje da pušači imaju veće stopalo od nepušača. Nije potrebna velika pamet da bi se nad ovako bizarnim podatkom shvatilo kako istraživač nije vodio računa o tome da deca uglavnom ne puše. Dakle, seksizam je u nauci apsolutno neprihvatljiva kategorija – razlike unutar jednog pola u mnogim stvarima su čak veće nego one između polova. Romantika nije stvar testosterona ili estrogena, već potrage za ljubavlju, a ona je u 21. veku gotovo prestala. Svodi se na skromne šanse da se u potrazi za seksom za jednu noć čovek saplete o ljubav svog života. Kao što se na Instagramu ne možemo najesti svih onih raskošnih jela koja je neko slikao po ekskluzivnim restoranima, tako se ni na Tinderu sigurno nećemo zaljubiti. Ipak, glavno pitanje za kraj jeste: koliko dugo čovek može živeti bez ljubavi i da li se to uopšte može nazvati životom? Pritom, biti voljen jeste stanje koje se čak može pripisati materijalnoj kategoriji, jer podrazumeva dobit. Ali, voleti znači pronaći smisao. A ljubav se ne dešava tek tako. Ne dolazi sama. Njoj se vrata moraju širom otvoriti, a jedini način za to jeste dopustiti sebi potisnutu potrebu za romantikom, bila ona predigra za seks, idealizacija, nerealna potraga za vrlinom ili pružanje ruke ka srodnoj duši. Ne gledajte u Instagram, gledajte u oči.

Sreo sam se nedavno s Borisom u pabu koji se nalazi otprilike na pola puta između njegove i moje kancelarije. Uz popodnevno pićence prisetili smo se starih dana, pa i avanture iz Krnjače. „Reci mi, da li bi sad, sa ovom zrelošću, uradio isto to?”, pitao sam ga. „Iz ovih stopa, brate!”

Inicijalizacija u toku...

1 thought on “KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

  1. Sa sigurnoscu da je ljubav privilegija zivota cesto razmisljam o ispoljavanu te emocije koja je potrebna za kvalitetnu vezu .I tada se gubim u lavirintu razlicitih socijalnih statusa ,profesionalnih koji neumitno uticu na prilaz ljubavnom odnosu ,romanticnom ili prakticnom..Cesto se namece pitanje koliko manjak slobodnog vremena ,koje poslovnim ljudima fali preoblikuje emocionalni status u racionalni pogled na vezivanje vredno odricanja od uspesne,priznate karijere koja otvara vrata trenutnom zadovoljavanju svojih poriva kroz razne vidove povrsnih,luksuznih zabava ,koje uvlace i zamagljuju prirodni instinkt bliskog povezivanja ,koji je zahtevniji i zato zanemaren.S druge stane nizi socijalni stalez prezivljavanjem zanemaruje svoje emocionalne potrebe,neki totalno potisnu predajuci se ,trivijalnim radnjama bez duhovne hrane kao zadovoljavajuce prihvatanje zivota ,a drugi koji ljubav vide kao smisao postojanja zive kroz razne knjizevne ili filmske junake trazeci to sto im fali kada dospeju u ponor trivijalnosti .Osim toga kroz razne proppagandne sadrzaje mladi podcenjuju romantiku koja se zavisno od autora najcesce svodi na niske .srceparajuce etikete i koja je namenjena prosecnoj ,neostvarenoj zeni a ne na ono sto ona jest licni izraz ljubavi prema izdvojenoj ,voljenoj osobi.Uostalom knjige najboljih pisaca i rezisea puni su skrivene ,neodoljive romantike koja nije samo u cvetu kao jednom od simbola koji se pogrdno smatraju vec u gestu,pesmi,pogledu,a i poklonu.,u delu.Jednostavno ljudi sa svojom nemoci ili prevelikom moci ,teksta obesmislili romanticnu ,neznu ili divlju ljubav zavisno od godina ,To sto nas civilizacijski tokovi menjaju kao emocionalna bica nije do fantasticnih izuma koji uskladjuju zivotne obaveze i slobodno vreme koje je neophodno za kvalitetan odmor i pruzaju veci uvid i transparentnost ,vec do coveka i njegovih preokupacija.Ubedjena sam ,da zagluplivanje koje dovodi do cistog materijalnog zivota nije ni u rijaliti programu ,ni u tehnoloskim prednostima vec u ljudskoj lenosti.Cast izuzetcima koji se opiru ucmalosti ,na svoj nacim.I ljubav zato ne umire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *