KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku - Page 2 of 3 - Men`s Health

KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

…srodnom dušom. Treba pronaći privlačnu osobu, spavati s njom i ne opterećivati se uopšte time da li ćete se ikad više sresti. Ako se sretnete, super. Ako ne, kao u čekaonici: sledeći! Nije da i pre nisu postojale šeme za jedno veče, ali ono što je bilo dugačije jeste to što su one spadalo u potragu za vezom i doživotnom ljubavlju. Sada se te dve stvari smatraju klopkama koje treba izbeći. Gruvanje seksualnog CV-ja podiže samopouzdanje, a dokle god se ne pojavi stvarno dopadanje, nema opasnosti od povreda. Dok fizički faktor postoji, smatra većina mladih, ljubav je nepotrebna, pa i suvišna. Ipak, za one zrelije, to predstavlja povratak u daleku mračnu prošlost, kad su se veze rađale iz puke potrebe za hranom i seksom, a ne radi emocionalnog ispunjenja.

Sve ovo možda i previše podseća na Platonovu priču o ljubavi i braku: Kad je pitao svog učitelja šta je ljubav i kako da je pronađe, ovaj ga je poslao u polje pšenice da pronađe najlepši klas i donese ga, ali pod nezgodnim uslovom da ne sme da se osvrće i vraća: „Kada naiđeš na pravi klas, uberi ga i onda se vrati”. Platon se vratio praznih šaka. „Pronašao sam jedan fantastičan klas, ali pošto je pravilo da ne smem da se vraćam, nastavio sam napred misleći da ću naći još bolji, a onda se ispostavilo da su svi na koje sam nailazio bili lošiji od onog kog sam prvo našao. Zato sam se vratio praznih ruku”, objasnio je. „Eto, to ti je ljubav”, rekao mu je učitelj. Sledećeg dana Platon je zatražio da mu učitelj objasni šta je brak. „Idi u šumu i, isto bez osvrtanja i vraćanja, potraži najviše drvo, odseci ga i dovuci ovamo”, zapovedio je. Platon se vratio s nekim osrednjim balvanom, ne preterano visokim, a nikako najvišim u šumi. „Iz svog jučerašnjeg iskustva shvatio sam da opet mogu da ostanem praznih šaka i kad sam naleteo na prvo iole pristojno drvo, ja sam ga posekao”, objasnio je. „E, to ti je brak”, rekao je učitelj.

ŽENE PLAČU, MUŠKARCI VIČU I VICE VERSA

Iz nekog razloga ukorenjeno je mišljenje da žene imaju veću potrebu za romantikom nego muškarci. Razlog bi moglo biti to što su muškarci grlati, glavati, govore ono što zaista misle ili ne govore skoro ništa, a na svom telu imaju skazaljku koja tačno pokazuje gde su naumili. Suptilnost, nagoveštaji i nežnost jednostavno ne spadaju u prvih 100 muških osobina. Osim toga, romantika je otkrivanje slabosti, a mi ne volimo da nam se vide slabosti. Kao dokaz da smo emocionalno trapavi često se navodi i podatak da je više od 84 odsto konzumenata romantične literature i kinematografije ženskog pola. S druge strane, neki eksperimenti pokazali su da nije isključeno da stvari stoje sasvim suprotno.

Pročitajte i  Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost

Psihoterapeutkinja dr Merien Fišer, koja je uradila studiju o ženama između 18 i 28 godina, smatra da barem deo krivice, ako ne i više od toga, ide na dušu ženama. „Jedno od glavnih područja mog istraživanja jeste to kako se žene međusobno takmiče za partnere – šta sve rade da bi osvojile glavnu premiju”, kaže ona. „Gotovo svakodnevno slušam komentare kako je čitava ta stvar oko ljubavnih sastanaka otišla dovraga. Žale se uglavnom na vrednost muškaraca, energiju koju moraju uložiti u samopromovisanje i na konkurenciju”.

Kada je reč o raspoloživim partnerima, njenim ispitanicama najviše smetaju dve stvari: Prvo, uglavnom sreću muškarce koji su već u vezi ili braku, ali „kriju burmu”. Drugo, pretežno naleću na one koji žele samo seks i ništa više, ali se, ne bi li došli do njega, prave da su zainteresovani za ljubavnu vezu. Kada se odbace ove dve grupe, zapravo ostaje svega nekoliko frajera vrednih njihove pažnje. „Taj utisak da je izbor drastično sužen povećava kod njih potrebu da se nadmeću s drugim ženama koje jure istog čoveka, a uz to, čini ih i mnogo manje zahtevnim prema njemu”, objašnjava Fišerova.

Naravno, kad se potegne pitanje šta bi one zapravo htele od muškarca, kao jedna odgovaraju: romansu. Žele da se osete kao centar nečijeg sveta, da on ne može da se odupre svojim emocijama prema njima, da želi samo njih i da bude jasan u iskazivanju svojih osećanja. Neke pominju i seks, ali onaj koji dolazi nakon zaljubljivanja. „Zapravo, one žele da žive zaplete iz romantičnih komedija ili romana”, smatra Merien. „Ipak, kad sam ih pitala da li su žene romantične, preovlađujući odgovor bio je – ne. Dakle, one traže partnera koji je romantičan, ali one same to nisu. Čini se da veruju kako muškarcima to nije bitno, pa zašto onda da se time zamaraju?”.

Iako traže romantičnog mužjaka, današnje devojke mahom odašilju sasvim suprotnu poruku. Istraživanje Fišerove pokazalo je da su se lepotice umorile od svoje lepote. „Iscrpljene su od svih tih radnji potrebnih da bi se predstavile u što boljem svetlu i pokazale kao najbolja opcija među konkurencijom”, kaže Fišerova i navodi primere iz prakse: „Žene koje sam anketirala, pokazalo se, najviše ulažu u…

Inicijalizacija u toku...

1 thought on “KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

  1. Sa sigurnoscu da je ljubav privilegija zivota cesto razmisljam o ispoljavanu te emocije koja je potrebna za kvalitetnu vezu .I tada se gubim u lavirintu razlicitih socijalnih statusa ,profesionalnih koji neumitno uticu na prilaz ljubavnom odnosu ,romanticnom ili prakticnom..Cesto se namece pitanje koliko manjak slobodnog vremena ,koje poslovnim ljudima fali preoblikuje emocionalni status u racionalni pogled na vezivanje vredno odricanja od uspesne,priznate karijere koja otvara vrata trenutnom zadovoljavanju svojih poriva kroz razne vidove povrsnih,luksuznih zabava ,koje uvlace i zamagljuju prirodni instinkt bliskog povezivanja ,koji je zahtevniji i zato zanemaren.S druge stane nizi socijalni stalez prezivljavanjem zanemaruje svoje emocionalne potrebe,neki totalno potisnu predajuci se ,trivijalnim radnjama bez duhovne hrane kao zadovoljavajuce prihvatanje zivota ,a drugi koji ljubav vide kao smisao postojanja zive kroz razne knjizevne ili filmske junake trazeci to sto im fali kada dospeju u ponor trivijalnosti .Osim toga kroz razne proppagandne sadrzaje mladi podcenjuju romantiku koja se zavisno od autora najcesce svodi na niske .srceparajuce etikete i koja je namenjena prosecnoj ,neostvarenoj zeni a ne na ono sto ona jest licni izraz ljubavi prema izdvojenoj ,voljenoj osobi.Uostalom knjige najboljih pisaca i rezisea puni su skrivene ,neodoljive romantike koja nije samo u cvetu kao jednom od simbola koji se pogrdno smatraju vec u gestu,pesmi,pogledu,a i poklonu.,u delu.Jednostavno ljudi sa svojom nemoci ili prevelikom moci ,teksta obesmislili romanticnu ,neznu ili divlju ljubav zavisno od godina ,To sto nas civilizacijski tokovi menjaju kao emocionalna bica nije do fantasticnih izuma koji uskladjuju zivotne obaveze i slobodno vreme koje je neophodno za kvalitetan odmor i pruzaju veci uvid i transparentnost ,vec do coveka i njegovih preokupacija.Ubedjena sam ,da zagluplivanje koje dovodi do cistog materijalnog zivota nije ni u rijaliti programu ,ni u tehnoloskim prednostima vec u ljudskoj lenosti.Cast izuzetcima koji se opiru ucmalosti ,na svoj nacim.I ljubav zato ne umire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *