PAKAO KOREKTNOSTI: Da li je legalno biti muško? - Page 3 of 5 - Men`s Health

PAKAO KOREKTNOSTI: Da li je legalno biti muško?

…agresivnom neznancu pretite: „Tužiću te!”.

Pesnica nije samo nekorektna, pošto se pijan čovek računa kao slabiji, nego je i najverovatnije krivično delo. Postoje lake i teške telesne povrede. Ako nema povreda, zakon to tretira kao prekršaj – remećenje javnog reda i mira. Teške telesne povrede su svi prelomi, istegnuća i dislokacije, a lake telesne povrede su površinske povrede kao što su modrice i podlivi. Pod pretpostavkom da ste veoma pribrani i zadate mu udarac koji neće ostaviti povrede, čak i u slučaju prekršajne tužbe za remećenje javnog reda i mira, najverovatnije ćete biti kažnjeni obojica. Međutim, tu postoji jedan problem, a to je što se šamar tretira kao uvreda, što je podložno drugoj tužbi”.

Ono što Miloš predlaže u ovakvim situacijama jeste da budete vitez do kraja i, ako ste džentlmen, džentlmenski prihvatite posledice koje dolaze nakon što nepoželjnog gosta izbacite iz kafane. A ono što on u toj priči nudi jeste besplatna pravna zaštita za svakog ko se pred sudom našao zbog džentlmenskog postupka. Da bi sve išlo kao po loju, trudite se da udarate otvorenom šakom i gađajte delove koje nećete dislocirati niti na njima ostaviti trag.

I HUMOR JE NEPOŽELJAN

Ipak, na najveću pobunu korektnost je naišla u svetu humorista i komičara. Gotovo da ne prođe dan a da se neko od zabavljača ne izvini određenoj grupi ili čitavoj javnosti zbog šale na koju su se, najčešće, svi do suza smejali. Tako se već godinama očekuje izvinjenje autora crtanog filma Simpsonovi radi lika vlasnika Kvik-e-Marta Apua Nahasapimapetilona, za kog pobornici korektnosti tvrde da je u osnovi rasistički. A indo-američki komičar Hari Kondabolu zamera autorima to što ovom liku s teškim indijskim akcentom glas daje beli glumac, kao i da je reč o opasnom stereotipu u američkim medijima u pogledu Južne Azije. Ekipa Simpsonovih je odgovorila kratko i jasno: politički korektni narativi su nezanimljivi. Henk Azarija, čije ime sigurno znate sa špice ovog popularnog crtaća, objasnio je da su Simpsonovi godinama na svoj, duhovit način bili uvredljivi prema svim vrstama ljudi: republikancima, Brazilcima, predsednicima, direktorima srednjih škola, Italijanima i svima ostalima koji mogu da vam padnu na pamet. Ipak, oni koji Simpsonove optužuju za rasizam, tvrde da nije isto ismevati ljude od autoriteta, kao što je predsednik, i marginalizovane etničke grupe. Okej, zaboravićemo da su Indijci drugi najmnogoljudniji narod na svetu.

Pročitajte i  Zašto se stalno takmičimo: 6 metaboličkih promena koje izaziva suparništvo

Azarija i ekipa još su i dobro prošli. BBC je nekoliko stotina puta morao da se izvini zbog ispada voditelja jednog od najgledanijih šou-programa na svetu, Džeremija Klarksona. U legendarnom Top giru ovaj voditelj nije propuštao priliku da vređa na nacionalnoj i ličnoj osnovi svakoga ko bi mu se našao na putu. Na kraju, kad je nokautirao producenta, dobio je otkaz, što je široka javnost toplo pozdravila rečima „trebalo je to davno da uradite”, a onda počela da gleda njegovu novu emisiju Grand tur.

OVO SU SAMO NEKE OD STOTINA UVREDA KOJE JE…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *