PAKAO KOREKTNOSTI: Da li je legalno biti muško? - Page 2 of 5 - Men`s Health

PAKAO KOREKTNOSTI: Da li je legalno biti muško?

…sočne uvrede sa školskim drugarima, imao sam ozbiljan problem da definišem pravdu. A kao i svako, silno sam želeo da ona postoji.

IMA LI PRAVDE ZA JAKE?

Ono što mi je predstavljalo ozbiljnu prepreku u ideji o pravednom čovečanstvu, takođe se dešavalo u školi. Na primer, kad se ocenjivao raznožni saskok s karika na fizičkom, Branko umalo nije pao na glavu (spas su bile snažne ruke nastavnika koji je asistirao, pa ga je doslovce spustio na strunjaču), ali je dobio peticu, isto kao i ja koji sam saskočio na nivou Micua Cukahare. Stvar je bila u tome što je Branko bio deklarativno smotan kao sajla, pa je i sam pokušaj da se zavrti na karikama za nastavnika predstavljao neverovatan podvig, a od mene se, kao od sina profesorke fizičkog, očekivalo da saskočim za minimum 9.95 da bi sve prošlo bez mrštenja.

Sličnu situaciju imali smo na atletskoj stazi, gde smo trčali sprint na 60 metara, a Dejan, koji je tada izgledao kao maketa sumo rvača, za svojih 17 sekundi dobio je peticu. „Probaj ti da trčiš s rancem od 20 kila na leđima”, dobio sam odgovor kad sam zbunjeno pogledao u bodovnu tabelu.

Dobro, nije sve u fizičkom. Na biologiji, na primer, Svetlana, koja nije mogla da zapamti dve vezane prostoproširene rečenice niti da razume jednu, dobijala je četvorku ako samo izgovori naslov lekcije, a ja sam, popravljajući ocenu ne bih li završio sa odličnim uspehom, dobio pitanje: promet materije i energije. Da pojasnim, reč je o bazalnom metabolizmu, temi iz koje se pišu doktorati. A bilo je mnogo pametnijih i sposobnijih od mene. I oni su imali iste te petice kao Branko i Svetlana. U svim ovim, a i mnogim drugim slučajevima, stvar je bila u tome što decu koja su ugrožena ili uskraćena u nekim sferama, nije trebalo obeshrabriti, već ih motivisati. Što bi bilo u redu da to ne predstavlja demotivaciju za sposobnu decu. Takođe, treba imati u vidu da je od tih ocena kasnije zavisio upis u srednju školu. Dakle, Svetlana je, zahvaljujući ocenama, mogla da uleti u gimnaziju, a pravo je čudo što se Branko i Dejan nisu vanredno upisali na Dif. Ali, što bi rekao Federiko Felini, nepravda čeliči karakter.

Pročitajte i  KO JE UBIO LJUBAV? Evo kako je matematika silovala romantiku

Čekajte, zar korektnost nije trebalo da bude socijalna pravda?

A opet, drugog izbora nema.

„Reći nekome da je glup ili nesposoban, nije društveno korektno i u određenim okolnostima može da podleže tužbi za uvredu časti i ugleda”, objašnjava Miloš. „S druge strane, nemoguće je tužiti onoga ko je to izgovorio u četiri oka, jer nije bilo auditorijuma da bi to bila uvreda. Smatra se da su osećanja povređena kada je umanjen ugled, a ako nema prisutnih, do toga nije došlo. Čak i ako prisutnih ima, treba napraviti razliku između kritike i uvrede: kritika je opovrgavanje nečijeg stava, rada ili dela, a uvreda direktan napad na njegovu ličnost”.

NEGATIVNA SELEKCIJA

Negujući nesposobne, kažu kritičari korektnosti, čovečanstvo je potpuno zapostavilo sposobne i uspostavilo sistem negativne selekcije. Na to se žale i krupni momci koji, praktično, ni siledžijama ne smeju da odgovore silom, posebno ako su poznavaoci neke borilačke veštine, jer se onda tretiraju kao da su naoružani čak i ako imaju samo svoje šake. Ne pomaže ni ako ne brane sebe, nego damu koja je s njima.

Teško da među nama ima ikoga kome se nije desilo da nakon napornog radnog dana ode s nekom ženskom osobom u bar i da se tamo susretne s grlatom, pijanom osobom (ne nužno muškog pola), koja kad-tad počne da vređa. Zakonski pokušaji da pod svoje skute prime korektnost kažu da ste, ukoliko reagujete, zapravo vi napadač, a ne osoba koja vam je ugrozila trenutke opuštanja, jer ste mogli, na primer, na uvrede da odgovorite uvredama. Ili da ne odgovorite uopšte, već da ga tužite.

Okej, sad zamislite sebe u toj situaciji kako…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *