Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost - Page 5 of 6 - Men`s Health

Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost

Postoje vrlo ozbiljne teorije o tome da upravo produženo trajanje straha izaziva ogroman broj savremenih bolesti. Čak i da nije tako, on svakako predstavlja neprijatelja kog muškarac mora da pobedi, ali ne da bi preživeo, već da bi živeo.

Na brojnim primerima iz svog okruženja shvatio sam da je, baš kao i kod starih, udžbeničkih tipova straha, i ovde najbolja terapija suočenje. Kao što se pacijent od arahnafobije leči sedeći među paucima, tako se protiv monetarne diktature leči – otkazom i finansijskom dijetom. Činjenica je da svakom savremenom muškarcu, bilo da mu je plata 500 bilo 2.000 evra mesečno, uvek fali bar 200. Za nove patike, amortizere u kolima, žurku za prijatelje iz detinjstva koji su samo ovog meseca tu, za set girja, i7 procesor ili veliki LED monitor, u svakom slučaju – fali. Međutim, kad neko vreme provede bez mogućnosti da odmah uradi ono što mu padne na um, čovek počinje da razlikuje potrebe i hirove i, što je još važnije, baš kao klinac koji je prvi put ušao u ring, primio direkt i ostao na nogama, shvata da je i dalje tu, stabilan i oran za borbu. Tada strah polako nestaje. Kada nestane, situacija se iz korena menja.

Na seminaru Psihologija žrtve u sklopu kampanje protiv nasilja, izgovorena je jedna veoma ozbiljna stvar: postoje dva načina da čovek postane žrtva, a to su preteran strah ili preterana hrabrost. Matematika je prosta: kada je osoba sučeljena s nasilnikom previše drčna, njemu praktično ne preostaje ništa drugo nego da napadne. A kada je previše uplašena, onda je savršen plen. Strah je, po ovoj teoriji, doslovce mamac za nevolje. Ako se ova formula primeni sa suprotne strane, odsustvo straha je najbolji način za izbegavanje nevolja. Ukratko, čovek koji se ne plaši otkaza uglavnom ga neće ni dobiti.

Pročitajte i  MH u kampanji #tisibitna: Kućni trening za zdrav odnos sa partnerkom u uslovima izolacije

OVAN I EKIPA

Strahovi su sastavni deo života. Bez njih nas ne bi ni bilo. Ne možemo ih odstraniti kao mladež ili istrebiti kao bubašvabe. Ali možemo da ih stavimo pod kontrolu jer su, baš kao što se kaže za vatru i vodu, dobre sluge, a loši gospodari. Oni mogu da nam podare enormnu bistrinu, snagu i brzinu, a mogu i da nas parališu. Kao i kod većine stvari u životu, i ova se rešava treningom. U krajnjem slučaju, šta je zaista najgore što može da se desi? A treba imati u vidu da se najgore uglavnom ne dešava nikad. Svako ko je napravio barem letimičnu statistiku dešavanja u svom životu, dobro zna da je najgori ishod skoro uvek i najnerealniji. Čak se i najbolji dešava češće. A razmišljanje o najgorem mogućem ishodu neće vas učiniti spremnijim. Učiniće vas anksioznim, uplašenim i dosadnim. Kao i čitav vaš život. Hrabar čovek umire jednom, kukavica hiljadu puta, kaže stara istočnjačka poslovica. Ili, kako bi to rekao Meša Selimović: „Boj se ovna, boj se govna, a kada ćeš živeti?”.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *