Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost - Page 3 of 6 - Men`s Health

Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost

Stare japanske vojskovođe govorile su svojim vojnicima: Ako se plašiš, pravi se da si hrabar i postaćeš hrabar. Ili, kako bi to rekli profesori na Fakultetu za fizičku kulturu: Funkcija razvija organ. Često suočavanje sa sopstvenim strahom u kontrolisanim okolnostima, kao što su ring ili tatami, polako ali sigurno podriva strah. Konstantna izloženost opasnosti od udarca relativizuje njegovu zastrašujuću prirodu, sve dok njegova latencija čoveku ne postane sasvim prirodno stanje. U krajnjoj liniji, borac vrlo brzo shvata da je udarac u glavu precenjena kategorija, a onda, kad eliminiše paniku, ostaje mu samo dobra strana straha: izoštrena percepcija, brži refleksi, „usporeno” dešavanje stvari oko njega.

Legendarni kineski strateg Sun Cu govorio je: „I poraz je pobeda ako te je naučio zašto si izgubio”. Danas nosim zvanje majstora 2. dan jedne borilačke veštine i imam svedeno ali praktično poznavanje osnovnih tehnika još dve ili tri druge.

Shutterstock

5 KORAKA DO POBEDE

  1. Istražite prirodu svog straha. Razdvojte ono čega se plašite od stvarnog rizika u toj situaciji.
  2. Izlažite se izvoru svog straha postupno. Počnite sa fotografijama.
  3. Pređite na stvarno suočavanje.
  4. Verbalizujte svoj strah
  5. Savladajte relaksacione tehnike i primenjujte ih kada osetite strah.

PSIHOLOGIJA IZGNANIKA

Ako odbaci ukorenjene predrasude i iskreno zaviri u sebe, čovek ne može da se otme utisku kako su njegovi najveći strahovi, zapravo, bili njegovi najbolji treneri. Da su upravo oni koren svake snage koju smo kasnije u životu stekli. Da bi opstala, duša od paučine mora da se naoruža gvozdenim pesnicama.

„Strah može da nas nauči da budemo jači čak i ako smo se po prirodi rodili sa emocionalnom preosetljivošću i imali traume u detinjstvu koje stvaraju anksioznost. Mogu se odabrati dva puta: jedan je mimikrija odnosno ponašanje koje naizgled zastrašuje druge ljude, kao kod maske opasnih momaka, koji su razvili to ponašanje kao odbrambeni mehanizam za svoj neprevaziđeni strah. Drugi put je krenuti od učenja raznih veština koje prvenstveno rade na strahu iznutra, a onda spoljna nadgradnja (kao u borilačkim veštinama) sama prirodno prianja za to”, objašnjava Teodosijevićeva.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *