Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost - Men`s Health

Kako pobediti strah: 3 treninga za hrabrost

Strah je psihofizička reakcija koja može da spasi život ili potpuno blokira čoveka. Postoje različite škole ovladavanja strahom i pretvaranja ovog opasnog neprijatelja u moćnog saveznika muškosti.

Piše: Igor Karanov

Ilustracija: Aleksandar Vozarević

 

Na obuci mladih vatrogasaca prvi skok na vazdušni jastuk toga dana izvodio se s petog sprata, kroz prozor. Jedan po jedan, novajlije su skakale odbacujući se rukama od okvira prozora. Gotovo da nisu ni razmišljali o visini i samom skoku, jedino na šta su obraćali pažnju bio je pravilan položaj tela pri padu. Sledeći skok trebalo je izvesti sa iste visine, ali je reč bila o krovu nezavršene zgrade, praznom platou s kog se trebalo pustiti u ništavilo bez ikakvog oslonca. „Skoči ti prvi”, rekao je momak koji je bio prvi na redu kolegi do sebe. Ovaj je pogledao nadole, razmislio sekundu, odmakao se dva koraka od ivice i skočio. „Hajde!”, viknuo je odozdo. Mladić koji je ostao gore gledao je sa ivice zgrade čitav minut pre nego što je rekao kako ne može da skoči. Iako je godinama kasnije postao uspešan i efikasan vatrogasac, i dan-danas mrzi da se seća tog dana.

TUŽBA ZA KUKAVIČLUK

Kriv po svim tačkama optužnice za zločine protiv muževnosti! Ovo je, otprilike, prećutno izgovorena presuda prirodnom nagonu pod imenom Strah, koji postoji kod svih živih bića, pa i kod muškaraca. Naravno, kao i svaki drugi javni linč bez valjanog suđenja, i ovaj je potpuno pogrešan. Uvek treba čuti šta odbrana ima da kaže.
Prvu tačku optužbe predstavlja duboko ukorenjena presuda da kod hrabrog čoveka strah ne treba da postoji, jer je on direktna suprotnost hrabrosti. Međutim, odsustvo straha, da je moguće, bilo bi tek kratkotrajno patološko stanje. Kratkotrajno, jer subjekat verovatno ne bi preživeo ni jedan jedini dan.

Pročitajte i  Sigmund Frojd: Podsvest i njena moć na čoveka

Strah je snažna emocija s kojom se rađamo”, kaže psihološkinja Ida Teodosijević. „On je neophodan saveznik u preživljavanju. Njegova fiziologija može da nam bude značajan partner u održavanju života, ali takođe i veliki neprijatelj ako ne znamo kako da ga pripitomimo”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *