Marfi na delu: Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu? - Men`s Health

Marfi na delu: Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu?

Marfi na delu: Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu?

Britanski naučnik Robert Metjuz, član Kraljevskog astronomskog društva i Kraljevskog statističkog društva, dobitnik Nobelove nagrade 1996. za naučni rad o ovoj pojavi, ističe da hleb pada na namazanu stranu zbog “fundamentalnih konstanti” univerzuma, kao što je gravitacija.

O ČEMU JE REČ?

Hleb pada sa stola na namazanu stranu, jer je univerzum tako sazdan”, naveo je on u svojoj studiji.

Nekoliko godina kasnije Metjuz će svoja zapažanja potkrepiti dokazima: rezultati testiranja 9.821 parčadi hleba pokazali su da je 6.101 palo na namazanu stranu, dakle oko 62 procenta.

Otkrijte i 4 razloga zauvek izbacite hleb iz ishrane

Iako veličina i oblik parčeta hleba kao i način njegovog pada imaju određenu ulogu, u većini slučajeva je visina stola ta koja je presudna za ovakvo prizemljenje.

Naime, hleb ima vremena da napravi samo polukrug pre nego što dotakne tlo. Da bi se obrnuo ceo krug, potrebno bi bilo da sto bude visok tri metra ili da sila teže bude jača.

Kada su Metjuz i njegov tim bacali hleb sa oko 2,4 metra, 47 procenata od 2000 parčadi palo je na nenamazanu, suvu stranu hleba.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  SAVRŠEN SLATKIŠ: Kolač koji čak i svaki muškarac može da spremi
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *