Muškarci, danas je vaš dan - Men`s Health

Muškarci, danas je vaš dan

Međunarodni dan muškaraca obeležava se kako bi se ukazalo na dobre uzore među muškarcima, ali i kako bi se skrenula pažnja na to da imaju kraći životni vek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

E, sad, ako razmišljate kako biste mogli da obeležite ovaj dan, mi predlažemo da uradite nešto dobro za sebe, nešto po čemu ćete pamtiti ovaj 19. novembar. Na stranu to što se nadamo da će i vaša partnerka učiniti ovaj Dan muškaraca nezaboravnim za vas, predlažemo da u svoj život od danas uvedete neke promene – one koje bi mogle da vam poboljšaju zdravlje.

Evo nekoliko ideja:

Počnite dan na pravi način

Od danas, zabranite sebi da svakog jutra kad se probudite prvo uhvatite za telefon, već pokušajte malo da se udaljite od tehnologije, barem dok ljudski ne otvorite oči, umijete se i malo razbudite.

Najbolje bi bilo da prvih sat vremena zadržite pozitivan fokus, tako da pronađite rutinu koja će vam pomoći da dobro započnete dan: slušajte muziku, istegnite se, meditirajte, napišite tri stvari zbog kojih ste srećni i zahvalni…

Doručkujte

Nema više doručkovanja na brzinu ili još gore, izostavljanja najvažnijeg obroka! Pobrinite se da svakog jutra doručkujete, i to neka budu namirnice koje sadrže proteine, cele žitarice, voće, povrće.

Ako ste slučajno zaboravili zašto je tako važno da doručkujete: pomoći će vam da smršate, poboljšaće kratkoročno pamćenje, sniziće rizik od dijabetesa tipa 2, a bićete čak i bolje raspoloženi.

Jedite više zdravih namirnica

U svoju ishranu uključite više svežeg voća i povrća, jer takva ishrana snižava rizik od srčanih bolesti, koje su inače jedan od vodećih uzroka smrti. Time što ćete izabrati namirnice različitih boja unećete dovoljno nutrijenata u svoj organizam.

Više se krećite

Istraživanja pokazuju da samo 30 minuta umerene aktivnosti dnevno poboljšava zdravlje, uključujući i zdravlje srca. Dakle, hodajte što više, džogirajte, plivajte, bavite se bilo kojom umerenom fizičkom aktivnošću oko 150 minuta nedeljno ili vežbajte intenzivnije najmanje 75 minuta nedeljno.

Prestanite da pušite

Zar ne bi bilo sjajno da ovaj Dan muškaraca zapamtite po tome što ćete napokon doneti odluku i prestati da pušite?! Već znate da su cigarete uzrok mnogih bolesti, uključujući i povišen krvni pritisak, rak pluća…

Osim toga, loše su i za vaše mentalno zdravlje, a studije pokazuju da su ljudi koji su prestali da puše manje anksiozni, depresivni, manje su pod stresom, bolje su raspoloženi i žive kvalitetnijim životom u odnosu na one koji nastave da puše.

Pored svega ovoga, dobro bi bilo da kod lekara zakažete jedan sistematski pregled. Kao što smo rekli, žene u svim državama sveta žive duže od muškaraca, a sa druge strane, muškarci su ti koji manje idu kod lekara na preventivne preglede. To je jako važno da biste ostali zdravi i da bi se eventualni problemi otkrili na vreme, a vi nastavili da uživate u životu.

Počnite da menjate svoje loše navike već danas!

Foto: Shutterstock / Mondo.rs

Pročitajte i  Pre nego što počnete da igrate poker: Pročitajte ovaj tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *