Objavljivanje "selfija" od vas pravi narcise - Men`s Health

Objavljivanje “selfija” od vas pravi narcise

Nova istraživanja pokazuju da je preterana upotreba društvenih mreža, prvenstveno njihovih vizualnih aspekata dovela do stvaranja generacija narcisa.

Narcisoidnost je psihički poremećaj koji se ogleda u izraženoj želji za prihvaćanjem od strane drugih, većim vrednovanjem sebe i manjkom empatije. Ljudi kojima je dijagnozirana narcisoidnost imaju osećaj više vrednosti u odnosu na svoju okolinu.

Istraživanje koje je sprovođeno na 74 osobe starosti između 18 i 34 godine tokom četiri meseca pokazalo je da oni koji su prekomerno objavljivali i delili fotografije putem društvenih mreža pokazuju prosečni porast od 25% indikatora za narcisoidnost.

“Već je bilo indikacija da postoji veza između narcisoidnosti i korišćenja društvenih mreža za kačenje fotografija i snimaka, ali dok nismo sproveli ovo istraživanje nismo imali konkretan dokaz o njihovoj povezanosti”

Ako imate osećaj da vam korišćenje društvenih mreža utiče na razvitak vaše narcisoidnosti više nego što biste želeli, istraživanja su pokazala da je korišćenje verbalnih sajtova, poput Twittera, pokazalo čak i obrnute reakcije – “plava ptičica” ne stvara narcise, već ih i uklanja.

Pročitajte i  Otkriven novi (neočekivani) uzrok depresije!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *