Globalno zagrevanje će "ubiti" pivo - Men`s Health

Globalno zagrevanje će “ubiti” pivo

Ako do sada niste verovali – počnite! Promene klime će nas uskoro dotući. Nova istraživanja koja se baziraju na proičavanju odnosa proizvodnje piva i rastućih temperatura su pokazala – pogodite šta? Trenutni tredn promene prosečne tepmerature loše utiče na proizvodnju našeg omiljenog alkoholnog pića! Manje ječma i hmelja znači manje piva, a manje piva znači više cene…pijte dok ne nestane!

Naučnici su zarad ovog istraživanja uporedili modele predviđenih klimatskih promena sa statistikom o proizvodnji sastojaka za pravljenje piva kao i stanjem u svetskoj ekonomiji i otkrili da je budućnost ovog pića zaista crna.

Promene u godišnjim prihodima ječma i hmelja, kao i uticaj temperature na proces spravljanja mogu podići cene piva za skoro duplo – i to širom sveta. Zemlje koje najviše proizvode ovo alkoholno piće, poput Belgije, Češke i Irske mogu osetiti i drastičniji skok u cenama. Dok će u nešto razvijenijim i ekonomski jačim zemljama cene “six-packa” porasti i do 15 dolara, naučnici predviđaju da u slabije razvijenim zemljama ovaj skok može biti koban po pivopije, te da mnogi neće moći ni da priušte pakovanje tekućine.

 

Pročitajte i  Kako će vas pivo učiniti boljim ljubavnikom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *