Konobar na travnatom terenu - Men`s Health

Konobar na travnatom terenu

Genijalnost po pravilu dolazi u više oblika. Jedna definicija kaže da se zasniva na velikom talentu, ali uz bogatu i neukrotivu maštu. Imajući to u vidu, jasno je da igra jednog od najboljih veznjaka današnjice, Tonija Krosa predstavlja pravu fudbalsku genijalnost.
Njegove dodavačke sposobnosti, tehnika, pregled igre, dinamika i vizija čine ga neizostavnim šrafom Real Madrida i nemačke reprezentacije, timova koje je odveo na sam vrh. Uz to, poseduje izražene liderske osobine i neophodnu smirenost na terenu, zbog čega je ljubimac trenerskih magova današnjice.

 

Popularni The Waiter (nadimak Konobar dobio je za vreme Svetskog šampionata 2014. zbog dodavačkog talenta) rođen je januara 1990. godine na severu Nemačke, na obali Baltičkog mora, u gradiću Grajfsvaldu, svega dva meseca posle pada Berlinskog zida. Zanimljiv podatak je to što je u zlatnom timu koji se 2014. okitio titulom šampiona sveta, Toni bio jedini igrač koji je rođen na tlu nekadašnje Istočne Nemačke.
Presudnu ulogu u njegovoj želji da se oproba u fudbalu imao je njegov otac Roland, bivši profesionalni rvač, a nakon toga fudbalski trener mladih selekcija Hanze iz Roštoka. Upravo u tom klubu Toni je napravio ozbiljne fudbalske korake, a njegov talenat ubrzo su zapazili predstavnici minhenskog Bajerna, koji su ga u svoje redove pozvali u leto 2006. godine. Nakon samo nekoliko meseci, iz ju-niorske ekipe prebačen je u prvi tim, a pažnju fudbalske javnosti, između ostalog, privukao je na beogradskoj Marakani u jesen 2007. kada je preokrenuo Bajernovu igru protiv Crvene zvezde.

Veštinu Tonija Krosa pogledajte OVDE.

Posle šest sezona u dresu Bajerna i 11 osvojenih titula, u leto 2014. godine, što je vreme najvećeg uspeha nemačke reprezentacije, odlučio se za novi korak u karijeri – potpisao je ugovor sa slavnim Real Madridom. Baš u tom momentu u španskoj prestonici počeo je da se formira jedan od najdominantnijih evropskih timova svih vremena. Velike zasluge za ogromne uspehe Blancosa (tri uzastopne ti-tule u Ligi šampiona) imala je sada već čuvena trojka veznog reda – Kros, Modrić i Kazemiro.
Neverovatni statistički podaci govore u prilog svima onima koji misle da je Toni Kros jedan od „najčistijih” dodavača u istoriji fudbala. Samo u tekućoj sezoni postigao je impresivan rezultat od 93 procenta uspešnih dodavanja po meču, a svojim saigračima kreirao čak 52 šanse za postizanje gola.

Pročitajte i  8 saveta iz Premijer lige: Kako se hrane profesionalni fudbaleri?

Ovaj plavokosi veznjak s imidžom dobrog momka nije samo uspešan sportista, već je svoju popularnost iskoristio da osnuje ličnu fondaciju koja pomaže deci oboleloj od teških bolesti i njihovim porodicama. Zlatni dečko zlatnog srca.

 

Tekst: Duško Radović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *