Privucite sreću: Jutarnji ritual za bolji dan - Men`s Health

Privucite sreću: Jutarnji ritual za bolji dan

Često čim se ujutru probudimo počnemo da razmišljamo o dnevnim obavezama koje nas čekaju, a to može pokrenuti niz stresnih reakcija od samoga jutra. Odvojte trenutak za svesno buđenje, kao i za mali jutarnji ritual koji će pozitivnošću obeležiti nadolazeći dan.

– Dok ste još u krevetu, fokusirajte se na telesne osećaje i unutrašnju atmosferu satkanu od misli i emocija.

– Fokusirajte se na disanje i pratite udahe i izdahe koji minut.

– Pre ustajanja izrazite pozitivnu nameru za taj dan: „Neka na izazove tokom dana odgovorim svesno, blago i smireno” i sl.

Pročitajte i Budite pozitivan muškarac!

– Svoje svakodnevne jutarnje aktivnosti (pranje zuba, tuširanje, priprema kafe i sl.) obavljajte na svestan način tako da se usredsredite na fizičke pokrete, primetite zvukove, boje i mirise pića, toplinu šoljice, ukus hrane i sl.

– Znatiželjno budite prisutni za sve te detalje, a da ne prosuđujete da li su dobri ili loši, tj. nemojte im davati vrednosne karakteristike.

U stresnim situacijama naša ne baš korisna sklonost automatskom i nepromišljenom reagovanju još više dolazi do izražaja. U tim nam je situacijama potrebno „sidro”. Ako se svesnom pažnjom direktno povežemo sa telom i dahom, pružiće nam to sidro, ali i otkriti fizičke manifestacije stresa koje zatim možemo ublažiti.

Doživeti stotu: 10 navika ljudi koji žive duže od proseka

– Na trenutak se zaustavite i prestanite sa onim što radite i svesno odvojite malo vremena za vežbu.

– Osvestite svoje telo, od stopala sve do vrha glave. Primetite fizičke osećaje koji se upravo sada javljaju: napetost, bol, toplina, hladnoća…

– Često su tokom stresa neki mišići napeti ili zgrčeni. Da li su vam ramena napeto uzdignuta ili možda pogrbljeno zatvaraju grudni koš? Osvestite lice, posebno područje oko očiju i vilice.

Pročitajte i  Kako pravilno napisati CV?

Da loše raspoloženje postane prošlost: Naterajte mozak da budete srećniji

– Primetite svoje misli i emocije koje se pojavljuju. Bez prosuđivanja, samo primetite mentalnu atmosferu (možda je možete i označiti kao na primer: briga, ljutnja ili sl.) pa blago otpustite misli i emocije da idu svojim putem, a da ih ne pratite.

– Fokusirajte se na disanje i njegove nijanse. Dišete li ili ste zaustavili dah?

Izvor: sensa.rs

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *