Za prave avanturiste: Sve što treba da znate o odlasku na safari - Men`s Health

Za prave avanturiste: Sve što treba da znate o odlasku na safari

GDE NA SAFARI PUTOVANJE

Safari u Keniji je jedan od najpopularnijih destinacija, a za to postoji odličan razlog. Nacionalni parkovi Serengeti i Masai Mara su najpoznatiji kako u Keniji, tako i u čitavoj Africi. Safari u Keniji odlikuju savane koje omogućavaju odličnu preglednost. Međutim putovanje na safari u Africi nudi još mnoštvo parkova u u Nambiji, Zambiji, Bocvani i Južnoafričkoj Republici. Tanzanija osim što nudi najlepše plaže na Zanzibaru, predstavlja još jednu od država gde ja safari putovanje razvijeno.

ŠTA SPAKOVATI ZA SAFARI PUTOVANJE?

Bitno je imati na umu godišnja doba koja se na južnoj hemisferi razlikuju od naših. Ukoliko je kod nas leto, u Africi je zima. Ukoliko odete u vreme novogodišnjih praznika, očekuje vas afričko leto. Zima podrazumeva pad temperature u večernjim časovima, stoga je neophodno poneti majice dugih rukava, duks, eventualno prsluk. Obavezno spakujte jaknu sa kapuljačom koju biste nosili u jesenjim danima. Kapuljača vam je neophodna, i sigurno je nećete skidati jer je krov na kombiju za vreme safarija otvoren, a i brzina kojom se ide nije zanemarljiva.

Carski Beč: 7 mesta koja morate obići

Na safari se kreće uveče i rano ujutru, baš kada su temperature najniže, stoga se pridržavajte ovog saveta i nemojte zaboraviti kapu, kapuljaču ili maramu. Majice dugih rukava osim što su toplije, imaju ulogu zaštite od komaraca. Udobna obuća je esencijalna, put je dugačak, ponekad i naporan i zbog toga ćete želeti da imate udobne patike (koje nisu starke).

ŠTA JE PRIHVATLJIVA ODEĆA ZA SAFARI?

Sigurno da ste se nekad zapitali zašto ljudi sa fotografija, u filmovima, nose stvari braon boje. Naime, odeća u zemljanim tonovima se nosi jer je dokazano da najmanje utiče na životinje, tačnije najmanje im je primetna i samim tim ih ne izaziva. Jednostavnije rečeno, braon bojom uspevate da se kamuflirate u okruženje savana.

Bela boja reflektuje svetlost što može uticati negativno na životinje, a teget boja nije prihvatljiva zbog ce-ce muva koje ona privlači.

Saznajte i Najposećeniji gradovi sveta

KOJE VAKCINE TREBA DA PRIMITE PRE PUTA?

Kada rešite da se uputite u ovu uzbudljivu avanturu, treba da posetite Institut za javno zdravlje Batut, da se informišite o vakcinama i da ih primite. Vakcine primate iz predostrožnosti i to je redovan protokol za posetu državama koje nisu nalik našoj. Potrebno je primiti vakcinu protiv žute groznice i anti-tetanus. Preporuka je da odete minimum mesec dana pred put. Vakcina protiv malarije ne postoji, uprkos drugačijem verovanju. Postoji lek kog nema na našem tržištu, ali može da se uzme u državama regiona. Ovaj lek ne garantuje sigurnost, ali nekima je uliva.

Pročitajte i  10 serija koje ne smete propustiti ove jeseni

ŠTA PONETI OD LEKOVA?

Sprej protiv komaraca je svakako stavka broj jedan na vašoj listi. Treba uzeti sprej koji od aktivnih supstanci ima DEET jer se ispostavilo da je odličan za tropske uslove i da štiti ne samo od komaraca, već i od ostalih insekata. Dovoljno je da procenat ove veštačke supstance, koju možete pročitati na etiketi preparata, bude 25%.

Ostali lekovi i preparati su ono što vam svakako treba pred svako putovanja. Savet je da ponesete probiotik, bilo koji anestetik koji inače koristite i antibiotik. Radi lične higijene, dobro je da uvek sa sobom nosite sredstvo za suvo pranje ruku i vlažne maramice.

Pozitivna geografija: 7 naj destinacija u 2018. godini

NE ZABORAVITE DA…

Nemojte se služiti vodom sa česme. To znači da ne stavljate led u piće, da ne ispirate voće i povrće i da ne perete zube tom vodom. Koristite samo flaširanu vodu u svaku navedenu svrhu i nema nikakve bojazni. Uostalom, u dosta država sveta, voda sa česme nije za piće, tako da ni ovo neće biti nikakav šok, naročito za malo iskusnije putnike.

Takođe, bitno je da znate da je lokalno stanovništvo često raspoloženo za zamene. Naime, ukoliko ponesete bilo koji stari uređaj koji ne koristite, u zamenu možete dobiti autentične sitnice koje mogu biti odličan suvenir sa putovanja.

Izvor: eKapija

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *