Priroda protiv stresa - Men`s Health

Priroda protiv stresa

Izrazi Hiking i Trekking su engleski termini i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u srpskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti. Hiking je forma pešačenja sa specifičnom svrhom izražavanja i uživanja u prirodnim lepotama. Rrekking bi bio višednevni hiking tj. pešačenje po planinskim i ruralnim predelima, a može da podrazumeva i noćenje u prirodi- obično u šatoru, a moguće je koristiti napuištene kućice ili napraviti sopstveni zaklon od prirodnih materijala.

IZAZOVI DIVLJINE: 5 mitova o preživljavanju u koje ne treba da verujete

Pružaju uživanje u prirodi, emocijonalno opuštanje, a odlične su i za sticanje kondicije. Da bi se telesna toplota pravilno regulisala kod hodanja, najbolje je da se odeća sastoji od više tanjih delova koji se prema potrebi mogu svlačiti i oblačiti. Od vetra i vlage najbolje štite vetrovke izrađene od laganih sintetičkih materijala. Na dužim pohodima u više planine, planinari moraju uvek nositi sa sobom rezervnu odeću i zimi i leti, jer su promene vremena česte. Važno je i da planinarska odeća bude praktična za hodanje i slobodno kretanje.

Pogledajte i Kako stres može ozbiljno da vas povredi?

Cipele se izrađuju od mekane i nepropustive kože sa debelim đonom izrađenim od duboko urezane elastične gume. Takvi đonovi (vibram) praktični su za penjanje po kamenitom, travnatom i snežnom terenu. Cipele su duboke kako bi štitile skočni zglob. Za početnike je najbolje da imaju što manje stvari, preporučuju se dugačke pantalone i ranac. A ko se ide na duže ture ponesite rezervnu odeću koju treba smestiti u najlonske kese da se ne bi mešale sa hranom i različitim priborom (baterijska lampa, šibice, kozmetika, mape i sl.). Obavezno nositi vodu i ne mnogo hrane.

Misli i fizička aktivnost: O čemu razmišljamo dok trčimo?

Trekking se može kombinovati sa drugim aktivnostima- istraživanje pećina, kanjona i drugo. Za trekking nije potrebno tehničko znanje već snažna volja, dobra kondicija i malo specifične opreme. Oprema nije drugačija od planinske (ne i alpinističke). Kada je o opremi i veštinama za potrebnim za trekking reč, treba napomenuti da je, osim u slučajevima kada se ide na poznate terene, neophodna topografska karta i elementarno poznavanje kartografije i orijentacije u prirodi. Dobro je posedovati i GPS uređaj.

Pročitajte i  Smanjite stres od e-maila

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *