Otkrivena nova planeta - Men`s Health

Otkrivena nova planeta

Astronomi su otkrili ogromnu planetu uz pomoć opservatorije VLA u SAD, koja luta nekih 20 svetlosnih godina daleko od našeg Sunca.

Ovaj objekat, 12,7 puta masivniji od Jupitera, star je oko 200 miliona godina, po kosmičkim merilima prilično je mlad.

Objekat, koji je nazvan SIMP J01365663+0933473, klasifikovan je kao “lutajuća planeta”, što znači da slobodno plovi i nije vezana ni za jednu matičnu zvezdu, za razliku od planeta našeg Sunčevog sistema, koje se okreću oko Sunca.

Svet budućnosti: Svemirski turizam za odabrane

“Ovaj objekat je na samoj granici između planete i smeđeg patuljka, ili “neuspele zvezde”, izjavila je naučnica koji predvodi istraživanje Melodi Kao sa Državnog univerziteta u Arizoni.

Ona smatra da bi džinovska lutalica, koja se odlikuje iznenađujuće snažnim magnetnim poljem, mogla da pruži novi uvid u magnetne procese na planeti van našeg susedstva.

“Mislimo da ovi mehanizmi mogu da rade ne samo kod smeđih patuljaka, već i kod gasnih džinova i terestričkih planeta”, ističe naučnica.

Budućnost i tehnologije: Kako će izgledati svet do 2020. godine?

Pošto je planeta otkrivena putem auroralnih radio-emisija uz pomoć VLA, ovo otkriće čini da bi naučnici mogli da poveruju da se može naći novi način pronalaženja egzoplaneta, uključujući lutajuće koji se teško mogu identifikovati jer ne kruže oko matične zvezde.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

Izvor: vesti-online

Pročitajte i  Saveti za vozače: Očistite automobil od leda i snega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *