Šta kaže nauka o udaranju lopte glavom? - Men`s Health

Šta kaže nauka o udaranju lopte glavom?

Prema tvrdnjama jednog od vodećih eksperata za povrede mozga, stara fudbalske fraze o važnosti igranja glavom, uskoro bi mogle postati stvar prošlosti.

Naime, doktor Benet Omalu veruje da udarci glavom u loptu vode ka hroničnoj traumatskoj encefalopatiji (CTE), stanju koje ima dugotrajne efekte i koje izaziva stalne traume glave.

“Potpuno je neprirodno kontrolisati glavom objekat koji leti velikom brzinom. Verujem da će doći trenutak kada će se na profesionalnom nivou ograničiti ova aktivnost jer je veoma opasna”, kaže Omalu.

Pogledajte i Otkriven novi (neočekivani) uzrok depresije!

Takođe je dodao da bi udaranje lopte glavom trebalo biti potpuno zabranjeno deci u uzrastu od 12 do 18 godina.

“Znam da je za veliki broj ljudi teško da prihvate ove promene, ali u međuvremenu je nauka izuzetno napredovala. Mi se menjamo vremenom kao i društvo u celini”, dodaje on.

Nauka je jasno dokazala vezu između učestalog udaranja lopte glavom i razvoja demencije kod bivših fudbalera. Primer iz 2004. godine kada je bivši engleski reprezentativac i fudbaler Vest Broma Džef Estl preminuo od posledica traume mozga koja je uzrokovana udaranjem teških lopti tokom igračke karijere.

“Ljudski mozak pluta poput balona unutar naše lobanje, tako da kad udarite loptu glavom pretrpite manje oštećenje mozga. Svaki put kad udarite loptu dolazi do tih mikro trauma”, objašnjava Omalu.

Saznajte i Potres mozga i demencija

Potresi mozga u modernom sportu su sve češća pojava, pa se već nekoliko godina vode rasprave u brojnim sportovima od američkog fudbala do ragbija- čiji čelnici su u martu ove godine predložili plan od osam tačaka kako bi ovaj sport bio sigurniji.

Prošle godine u celu priču se uključio i američki federalni sud koji je naredio da se u osnovnim školama zabrani fizički kontakt u američkom fudbalu, a na sve to su ih podstakli podaci o sve većem broju bivših igrača ovog sporta koji pate od povreda uzrokovanih potresom mozga.

Pročitajte i  15 stvari koje odvajaju PRAVOG muškarca od slabića

Izgleda da će se debata nastaviti i dalje…

D.R.

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *